ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Címkék

Rebarbara kompót máktortával

2011.06.20. 07:23 :: ZSPSZ

Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács  A rebarbara (Rheum rhabarbarum - a barbárok gyökere)  olyan zöldség, amit "gyümölcsként" édességként, vagy süteményekben fogyasztunk. Jellegzetesen fanyar, savanykás íze miatt sok cukrot (mézet) kell hozzáadni. Európába is csak a XVIII. század óta, a répacukor elterjedése óta használják a konyhában.

Étkezési célokra a növény föld feletti része alkalmas, csak a levélnyél, a nagy fodros levél nélkül. A rebarbarába két olyan vegyület van, ami miatt fogyasztása csak mértékkel javasolt: a sóskasav (oxálsav) és az antrakinonok. Antrakinonok hatására a széklet híg marad, az oxálsav pedig gátolja a kálcium felszívódását, vesekövet okoz. Ezekből legtöbb a levelekben és az idősebb növényekben található. Felhasználása ezért május - június hónapokban javasolt. A rebarbarában hasznos vitamin és ásványi anyag  is található: foszfor, vas, magnézium, szelén, A-, B1-, B2- és C-vitamin és niacin. Tavaszi tiszttítókúrák ideális növénye: vizelethajtó, salaktalanító hatású.

Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács
Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács

A rebarbara szárait megmossuk, meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk.

Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács

Fűszeresszenciát készítünk: víz, citrom, fahéj, szegfűszeg felhasználásával. A hozzávalókat külön lábasban jól összeforraljuk.

Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács

A darabokra vágott rebarbarát meghintjük cukorral, vagy mézzel és feltesszük főzni. Nem kell vizet hozzáadni, mert a szár is enged ki nedvet.   5-10 perc alatt megpuhul, ezért vigyázzunk a főzésével, mert  széteshet.

Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakács

Végül rászűrjük a fűszeresszenciát. Máktortával tálaljuk.

 

Rebarbara kompót máktortával Zsámbék Szakiskola szakácsMáktorta receptje:

15 dkg vajat habosra keverünk 20 dkg porcukorral. Egyenként hozzáadunk 7 db tojássárgáját, majd 25 dkg mákot, 12 dkg darált diót, 1/2 csomag sütőport, reszelt citromhéjat, pici rumot, végül a 7 tojásfehérje keményre felvert habját. Sütőpapírral bélelt tepsiben 100 fokon 40-45 percig sütjük.

Az ételt elkészítette: Czeglédi István szakácsoktató, mesterszakács

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása