Hozzávalók:
- 6 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 kg liszt
- 4 dl tej
- 1,5 dl tejföl
- 15 dkg vaj/margarin
- 20-25 szál medvehagyma
- 10 dkg trappista sajt
- 1 evőkanál cukor
- 1,5 dkg só
- kávéskanálnyi őrölt fekete bors
Kovászt készítünk: 1 dl tejben az élesztőt és a cukrot feloldjuk, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Megszórjuk száraz liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 10-15 perc alatt meleg helyen a duplájára futtatjuk.
5 dkg vajat megolvasztunk és a 6 tojássárgával valamint a sóval simára keverjük tejben.
A medvehagymát finomra vágjuk, mint a petrezselymet, majd a lisztre szórjuk az őrölt fehér borssal. Hozzáadjuk a megkelt kovászt (a tetején lévő liszt megrepedt...), beleöntjük a tojássárgával elkevert tejet, valamint a tejfölt. Kéztől elváló sima tésztává gyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk, 2-szer megkelesztjük és visszaverjük (újradagasztjuk).
A 2. visszaverés után 5-10 percig pihentetjük, majd kilisztezett deszkán 5-6 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát előbb középen ketté vágjuk, majd mindkét oldalon háromszög alakú cikkeket vágunk ki. 15-20 cm hosszú egyenlő szárú háromszögeket formázunk. A cikkek aljára kis hasáb vajat rakunk - gazdagíthatjuk még sajttal, kockára vágott sonkával-, és alulról feltekerjük. Kifli formában meghajlítva tojással megkenjük, sajtot szórunk rá és kivajazott tepsire helyezzük.
Sütése 2 fázisban történik, először 10 percig 130 fokon (takarék lángon) sütjük majd 160 fokon aranybarnára sütjük, kb. 15 - 20 perc alatt.
Séf: Czeglédi István szakácsoktató, mesterszakács