![]() |
Cézár saláta
![]() |
Egyik legkedveltebb saláta. Önmagában is kiadós, laktató étel a gazdag összetevőinek köszönhetően.
Hozzávalók:
- vegyes leveles saláták: jég-, galambbegy-, cikória-, fejes saláta
- hagymafélék
- majonézes öntethez: tojássárga, olaj, Worcestershire szósz vagy szardellapaszta, citromlé, mustár, tejföl vagy tejszín, őrölt bors, zúzott fokhagyma
- kolozsvári szalonna, sonka, kenyér, szardellafilék
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Majonézt készítünk: a tojássárgájához folyamatosan adagolva az olajat addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz. Mustárral, citromlével szardellapasztával ízesítjük. Annyi tejfölt vagy tejszínt adjunk hozzá, hogy sűrű, de önthető mártást kapjunk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A kenyérszeleteket felkockázzuk és olajon zúzott fokhagymával megpirítjuk. A kolozsvári szalonnát felkockázzuk, a sonkát csíkokra vágjuk és együtt ropogósra sütjük. A hagymákat apróra vágjuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Tálalás:
A jól megmosott salátákat feldaraboljuk és tálra helyezzük, meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk a kisütött sonkával, szalonnával, szardellafilékkel, pirított kenyérkockákkal, és aprított hagymával.
![]() |
Fejessaláta francia dresszinggel
![]() |
Francia dresszing: az alkotóelemeit - olívaolaj, ecet, mustár, só, őrölt bors, finomra vágott petrezselyemzöld, snidling vagy újhagyma, reszelt főtt tojás- összekeverjük.
A leveleire vagy cikkekre vágott fejessalátát tálba rendezzük, kockára vágott paradicsommal, uborkával díszítjük, gazdagítjuk. Ráöntjük a dresszinget, és még egy kemény tojást ráreszelünk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Jégsaláta joghurtos - rokfortos dresszinggel
![]() |
Joghurtos-rokfortos dresszing: a joghurtba durvára reszelt rokfortot, vágott petrezselyemzöldet, olívaolajat teszünk. Ízesíthetjük tárkonnyal is, gazdagíthatjuk kapribogyóval.
![]() |
![]() |
![]() |
Vegyes leveles saláták vinegrett (finom füves) öntettel
Vinegrett dresszing: nagyon apróra, finomra vágjuk a petrezselyemzöldet, snidlinget, újhagymát, tárkonylevelet, kapribogyót, savanyú uborkát. Sóval, borssal, olívaolajjal és borecettel keverjük el.
Leveles saláták: fejessaláta, jégsaláta, vizitorma (zsázsa), endívia (cikória), lollo rosso, lollo bianco, radicchio, római saláta, ruccola, gyermekláncfű levél