ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Egyszerű mézeskalács

2011.12.01. 19:14 :: ZSPSZ

Hozzávalók:

1,25 kg liszt

0,5 kg virágméz

250 g cukor

2,5 dl víz                                              

3 tojás

20 g szalalkáli

A 40 fokra felmelegített vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a hasonló hőfokú felmelegített mézet, az egész tojásokat és a lisztet az elkevert szalalkálival. A rövid ideig gyúrt tésztát 16 órán át pihentetjük, majd jól lisztezett asztalon, gyúródeszkán 6-8 mm vékonyra kinyújtjuk. Formákat szaggatunk és sütőpapírral kibélelt, vagy belisztezett tepsiben 180 -200 fokra felmelegített sütőben 6-8 percig sütjük.

Mézeskalács Zsámbék Szakiskola szakács Mézeskalács Szakiskola szakács
Mézes Zsámbék Szakiskola szakács Mézeskalács Zsámbék Szakiskola szakács

A kihűlt mézeskalácsokat cukorsziruppal "kandírozzuk". Fél kiló cukrot vaníliás cukorral és 2,5 dl vízzel felforraljuk. A félig kihűlt sziruppal meglocsoljuk a mézeseket. Fehérebb lesz a máz, ha kevés tojásfehérjét is keverünk hozzá. De többféle bevonóanyagot is használhatunk: kókusz, kakaó, kávé, karamell.

Mézeskalács Zsámbék Szakiskola szakács Mézeskalács Szakiskola szakács

Díszíthetjük fehér cukormázzal, melyhez 1 tojásfehérjébe folyamatosan keverve porcukrot adagolunk, míg keménnyé sűrűsödik, de még lefolyik a kanálról. Zacskó sarkába töltünk 2 - 3 evőkanálnyit, összeszorítjuk a zacskó nyílását, kis lyukat vágunk a sarkán és azon keresztül nyomjuk ki a cukormázat.

Mézeskalács Zsámbék Szakiskola szakács Mézeskalács Szakiskola szakács

 

Sütés után dobozban hónapokig tarthatjuk.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása