![]() |
Hozzávalók:
1,25 kg liszt
0,5 kg virágméz
250 g cukor
2,5 dl víz
3 tojás
20 g szalalkáli
A 40 fokra felmelegített vízben feloldjuk a cukrot, hozzáadjuk a hasonló hőfokú felmelegített mézet, az egész tojásokat és a lisztet az elkevert szalalkálival. A rövid ideig gyúrt tésztát 16 órán át pihentetjük, majd jól lisztezett asztalon, gyúródeszkán 6-8 mm vékonyra kinyújtjuk. Formákat szaggatunk és sütőpapírral kibélelt, vagy belisztezett tepsiben 180 -200 fokra felmelegített sütőben 6-8 percig sütjük.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
A kihűlt mézeskalácsokat cukorsziruppal "kandírozzuk". Fél kiló cukrot vaníliás cukorral és 2,5 dl vízzel felforraljuk. A félig kihűlt sziruppal meglocsoljuk a mézeseket. Fehérebb lesz a máz, ha kevés tojásfehérjét is keverünk hozzá. De többféle bevonóanyagot is használhatunk: kókusz, kakaó, kávé, karamell.
![]() |
![]() |
Díszíthetjük fehér cukormázzal, melyhez 1 tojásfehérjébe folyamatosan keverve porcukrot adagolunk, míg keménnyé sűrűsödik, de még lefolyik a kanálról. Zacskó sarkába töltünk 2 - 3 evőkanálnyit, összeszorítjuk a zacskó nyílását, kis lyukat vágunk a sarkán és azon keresztül nyomjuk ki a cukormázat.
![]() |
![]() |
Sütés után dobozban hónapokig tarthatjuk.
![]() |