![]() |
Pikkelyes halakat először lepikkelyezzük, végbélnyílásukat V- alakban kivágjuk. A bőrös halakat nyúzzuk. A hasát úgy vágjuk fel, hogy a kés hegyét előre tarjuk, elkerülve az epezacskó kipukkasztását. A zsigerekből eltávolítjuk a tejet és az ikrát, egyes halakból a májat is. Eltávolítjuk a kopoltyút és a keserűfogat is.
A halak íváskor méreganyagot termelnek szervezetükben. Kis mértékben ártalmatlan, de az ételt megkeseríti.
![]() | ![]() | ![]() |
Keserűfog és kopoltyú eltávolítása
Halak filézése
Filézéskor a halak fejét levágjuk. Először a hosszú, vékony pengéjű filézőkést a gerinccsont mentén húzzuk végig, majd az oldalbordákon végigcsúsztatva lefejtjük a húst.
Halfilék irdalása - szálkátlanítása
Egészben sült halakat 3-4 helyen bevágjuk, hogy sülés közben ne deformálódjanak.
A halfilét bőrével lefelé deszkára helyezzük és a hátizomban elhelyezkedő Y- szálkákat 2-3 milliméterenként bevagdossuk.
![]() | ![]() |
![]() |
Barna húsú édesvizű halak:
- ponty
- kárász, compó, márna, csíkhal,
- kecsege: fenékjáró porcos hal, a cápa egyenes ágú leszármazottja
A kecsege tisztítása:
A halat forró vaslapra dobjuk, pici vizet öntünk alá. A páncélja felpuhul és késsel le tudjuk róla fejteni. Hasát felvágjuk, a zsigereket eltávolítjuk, valamint kivágjuk a gerinchúrt is.