ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Mártások

2012.01.22. 15:30 :: ZSPSZ

Césársaláta Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Csőben sült karfiol gratin mártással

 

Besamelt készítünk: 5 dkg vajban 2 evőkanál lisztet habzásig hevítünk, felöntjük fél liter felmelegített tejjel,  sűrűsödésig keverjük.  Fűszerezzük sóval, szerecsendióval.

Gratin mártáshoz az elkészített besamelt legírozzuk és montírozzuk.

Legírozás: tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, majd a forráspont alatt lévő besamelbe csurgatjuk.

Montírozás: a kész besamelbe mogyoró nagyságú vajdarabkákat dobálunk és egy kanál domború felével elsimítjuk  a megolvadt vajdarabkákat. Ezzel az eljárással megakadályozzuk a mártás bebőrösödését.

A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben fél puhára főzzük.   Egy  sütőtálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk  és belerakjuk a karfiolt. Ráöntjük a gratin mártást, megszórjuk zsemlemorzsával és sajttal.  Előmelegített sütőben megsütjük.

Gratin mártás Zsámbék Szakiskola szakács Gratin mártás Zsámbék Szakiskola szakács Gratin mártás Zsámbék Szakiskola szakács
Gratin mártás Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Cumberland mártás

Cumberland Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Fejes saláta  francia dresszinggel Zsámbék Szakiskola szakácsNagyon vékonyan hámozzunk  narancsot és  citromot, a belső fehér részeket  is el kell távolítani.

Hajszálvékony szálakra,  ún. Julienne módra  felszeleteljük  a héjakat, és  forró vízben forraljuk 1-2 percig, majd szűrjük le.

Ribizlizselét (vagy csipkebogyó lekvárt) vörösborral, angol mustárral összefőzzük. Végül belekeverjük a citrus héjakat is.

Hagyjuk állni 1-2 órát, marhahúsokhoz,  vadsültekhez,  adhatjuk.

Fejes saláta  francia dresszinggel Zsámbék Szakiskola szakács Fejes saláta  francia dresszinggel Zsámbék Szakiskola szakács Fejes saláta  francia dresszinggel Zsámbék Szakiskola szakács

Előadó: Kerepesi Anikó szakácsoktató

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása