![]() |
Csőben sült karfiol gratin mártással
Besamelt készítünk: 5 dkg vajban 2 evőkanál lisztet habzásig hevítünk, felöntjük fél liter felmelegített tejjel, sűrűsödésig keverjük. Fűszerezzük sóval, szerecsendióval.
Gratin mártáshoz az elkészített besamelt legírozzuk és montírozzuk.
Legírozás: tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, majd a forráspont alatt lévő besamelbe csurgatjuk.
Montírozás: a kész besamelbe mogyoró nagyságú vajdarabkákat dobálunk és egy kanál domború felével elsimítjuk a megolvadt vajdarabkákat. Ezzel az eljárással megakadályozzuk a mártás bebőrösödését.
A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben fél puhára főzzük. Egy sütőtálat kivajazunk, zsemlemorzsával megszórjuk és belerakjuk a karfiolt. Ráöntjük a gratin mártást, megszórjuk zsemlemorzsával és sajttal. Előmelegített sütőben megsütjük.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Cumberland mártás
![]() |
Nagyon vékonyan hámozzunk narancsot és citromot, a belső fehér részeket is el kell távolítani.
Hajszálvékony szálakra, ún. Julienne módra felszeleteljük a héjakat, és forró vízben forraljuk 1-2 percig, majd szűrjük le.
Ribizlizselét (vagy csipkebogyó lekvárt) vörösborral, angol mustárral összefőzzük. Végül belekeverjük a citrus héjakat is.
Hagyjuk állni 1-2 órát, marhahúsokhoz, vadsültekhez, adhatjuk.
![]() | ![]() | ![]() |
Előadó: Kerepesi Anikó szakácsoktató