A szendvicsek alapja lehet vékony - fehér, barna, teljes kiőrlésű, gluténmentes - kenyérszelet, zsúrkenyér, zsemle, bagett... A rávalók variációja is végtelen.
A szendvicsekre készíthetünk krémeket, melyek alapja a panád.
A panád a besamelhez hasonlóan készül: a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, csomómentesre keverjük, hozzáadjuk a tejet és "gyurmaszerűre" sűrítjük.
Heringes szendvicskrém: a panád-dal jól elkeverjük a a villával összetört olajos heringeket, mustárt, borsot.
Tojásos szendvicskrém: a panád-dal krémszerűre keverjük a főtt tojást, tejfölt.
Gombás szendvicskrém: a panád-dal összedolgozzuk az előzőleg vajon, reszelt hagymával megpárolt gombát
Kanapé (Canapé) szendvicsek
Heringkrémes szendvics
Mini étvágyfalatkák - zakuszki
Nyitott szendvicsek
Tojáskrémmel díszítve - gazdagítva
Melegszendvicsek
Ananászos - sajtos melegszendvics
Gombakrémes sajtos melegszendvics