ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Karácsonyi készülődés - bejgli és pozsonyi kifli sütése

2014.12.19. 21:23 :: ZSPSZ

Bejgli

 

Omlós élesztős tésztában a zsiradék és az élesztő lazító anyagként vannak jelen. Az élesztőből nem készítünk kovászt, hanem a tejjel csomómentesre keverjük, amelyhez hozzáadjuk a lisztet, a zsiradékot, a tojássárgát, citromhéjat és a sót. Gyorsan és jól összegyúrjuk, míg az edény falától teljesen elválik. Hűtőben 20 percig pihentetjük. Az omlós tésztát sütés előtt megszurkáljuk, hogy a keletkező gázok eltávozzanak. 

Hozzávalók: 

  • 1 kg liszt
  • 45 dkg vaj, vagy zsiradék
  • 2 dkg élesztő
  • 1 dkg só
  • 10 dkg porcukor
  • 2 tojássárgája
  • 2 dl tej
  • 1 db citrom héja

 

bejgli

bejgli bejgli
bejgli bejgli
bejgli bejgli
bejgli
bejgli bejgli
bejgli  bejgli bejgli
bejgli

 

Máktöltelék 

Tejben felfőzzük a hozzávalókat: mák, almareszelék, porcukor, citrom héja, mazsola

Dióstöltelék

A diós töltelékhez 40 dkg darált diót 2 dl tejjel felfőzünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, és sűrűre főzzük. 


bejgli
bejgli
bejgli bejgli
bejgli
bejgli

bejglibejgli

b36.JPG

b38.JPG

b39.JPG

 

Pozsonyi kifli

 

A bejgli tésztájából készítjük. 1 gömböckét 5 felé osztjuk, kb. 3 dkg-os darabokra. Majd oválisra nyújtjuk 2 mm-es vastagságra. Rákenjük a forrázott tölteléket,  dióst vagy mákost. Szivar alakúra formázzuk úgy, hogy a végei csúcsosak maradjanak. A mákos töltésűeket patkó alakúra, a diósat "ácskapocs" alakúra formázva tesszük a sütőlemezre. 

A kifliket megkenjük felvert tojássárgával, és mérsékelten langyos helyen érleljük. Ha a kiflik felületén a tojássárga megszáradt és a tészta felületén hajszálvékony repedések keletkeztek (márványozott lesz), akkor tojásfehérjével kenjük be a kifliket. A kifliket pihentetjük hűvös helyen, amíg a felületük megszárad.

A kifliket enyhén gőzös sütőben 210 fokon sütjük, kb. 15-20 percig. A kisütött kifliket célszerű néhány napig pihentetni, mert így alakulnak ki a  jellemző íz- és illatanyagok.

 

 

pozsonyi kifli pozsonyi kifli
pozsonyi kifli pozsonyi kifli
pozsonyi kifli pozsonyi kifli
pozsonyi kifli pozsonyi kifli
pozsonyi kifli pozsonyi kifli
pozsonyi kifli pozsonyi kifli
pozsonyi kifli

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony dió mák sütemény sütés bejgli pozsonyi kifli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása