Bejgli
Omlós élesztős tésztában a zsiradék és az élesztő lazító anyagként vannak jelen. Az élesztőből nem készítünk kovászt, hanem a tejjel csomómentesre keverjük, amelyhez hozzáadjuk a lisztet, a zsiradékot, a tojássárgát, citromhéjat és a sót. Gyorsan és jól összegyúrjuk, míg az edény falától teljesen elválik. Hűtőben 20 percig pihentetjük. Az omlós tésztát sütés előtt megszurkáljuk, hogy a keletkező gázok eltávozzanak.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 45 dkg vaj, vagy zsiradék
- 2 dkg élesztő
- 1 dkg só
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 2 dl tej
- 1 db citrom héja
Máktöltelék
Tejben felfőzzük a hozzávalókat: mák, almareszelék, porcukor, citrom héja, mazsola
Dióstöltelék
A diós töltelékhez 40 dkg darált diót 2 dl tejjel felfőzünk, hozzáadunk 15 dkg cukrot, 1 vaníliás cukrot, és sűrűre főzzük.
Pozsonyi kifli
A bejgli tésztájából készítjük. 1 gömböckét 5 felé osztjuk, kb. 3 dkg-os darabokra. Majd oválisra nyújtjuk 2 mm-es vastagságra. Rákenjük a forrázott tölteléket, dióst vagy mákost. Szivar alakúra formázzuk úgy, hogy a végei csúcsosak maradjanak. A mákos töltésűeket patkó alakúra, a diósat "ácskapocs" alakúra formázva tesszük a sütőlemezre.
A kifliket megkenjük felvert tojássárgával, és mérsékelten langyos helyen érleljük. Ha a kiflik felületén a tojássárga megszáradt és a tészta felületén hajszálvékony repedések keletkeztek (márványozott lesz), akkor tojásfehérjével kenjük be a kifliket. A kifliket pihentetjük hűvös helyen, amíg a felületük megszárad.
A kifliket enyhén gőzös sütőben 210 fokon sütjük, kb. 15-20 percig. A kisütött kifliket célszerű néhány napig pihentetni, mert így alakulnak ki a jellemző íz- és illatanyagok.