![]() |
Farsangi szalagos fánk (Pampuska)
Hozzávalók:
- 1kg liszt
- 10 dkg cukor
- 1 dkg só
- 8 db tojássárgája
- 3 dkg vaj
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 6 cl rum
- 1 db citrom héja
- 5 dkg vaníliacukor
- 1.5 l étolaj
- kakaópor, baracklekvár, kókuszreszelék... a díszítéshez
A fánksütés az iskolanapok keretében zajlott. A 2 nap alatt 40 kg lisztből több mint 600 fánkot sütöttek leendő szakácsaink szakoktatóinkkal. A képeken ezért a fenti adagnak a 20-szorosa látható.
Először kovászt készítünk. Kevés lisztet összekeverjük az élesztővel, cukorral és a meleg tejjel. Meghintjük liszttel a tetejét, konyharuhával is letakarjuk, védjük a kihűléstől. Akkor lesz jó a kovászunk, ha a rászórt liszt megrepedezik.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
A vajat felolvasztjuk. A cukrot és sót feloldjuk a meleg tejben, összekeverjük a vajjal a tojássárgákkal, a rummal és belereszeljük a citrom héját.
![]() | ![]() |
A liszthez hozzákeverjük a kovászt, majd a "sárga lét".
![]() | ![]() | ![]() |
Dagaszt - pihentet, dagaszt - pihentet, dagaszt - pihentet = 3x
![]() | ![]() | ![]() |
2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kör formákat szaggatunk.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Forró olajba úgy helyezzük a fánkokat, hogy egy kicsit szétnyújtjuk, alulra lyukat nyomunk a tésztába és lyukkal lefelé. Az első oldalt letakarva sütjük.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Csokimáz: Kakaóport, lisztet, kristálycukrot, vaníliáscukrot és csipet sót előbb szárazon, majd vízzel csomómentesre összekeverünk. Pici vajat hozzáadva mártás sűrűségűre forraljuk. A végén adhatunk hozzá egy kis rumot is.
Tojásfehérje máz (Wind massza): tojásfehérjét tejszínnel porcukorral és citromlével gőz felett addig keverjük, míg besűrűsödik.
![]() | ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Csöröge fánk (Herőce)
Hozzávalók:
- 35 dkg liszt
- 5 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 2 evőkanál tejföl
- 1 cs vaníliáscukor
- csipet só
A hozzávalókat összekeverjük, levelestészta keménységűre. 3 gombócot formálunk a tésztából és hagyjuk fél órát pihenni konyharuhával letakarva, hogy nyújtható legyen. Akkor jó a tészta, ha már nem úgy nyúlik, mint a rágó :)
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Milliméteres vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Rombusz formákra vágjuk derelyevágóval, és mindegyik közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. A rombuszok egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
Forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva aranybarnára sütjük a fánkokat. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert kiszáradnak!
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |