K a r á c s o n y i m e n ü 1.
Sütőtök krémleves pirított tökmaggal
Hozzávalók (4 adag):
- 1 kg sütőtök
- 10 dkg méz
- 1 darab citrom
- 1 darab narancs
- 2 dl tejszín
- 5 dkg tökmag
- 3 dl zöldség alaplé
Elkészítése:
A sütőtököt félbe vágjuk, magot eltávolítjuk, és mézzel meglocsolva 180°-os sütőbe 30 percig sütjük. Botmixer segítségével tejszín hozzáadásával, krémlevest készítünk, ízesítünk só, szerecsendió, citrom és narancslével, majd tálaláskor a tetejére, pirított tökmagot szórunk.
Lassan sült tarja édesköményes grillezett zöldségekkel
Hozzávalók (4 adag):
Lassan sütött tarja hozzávalók:
- 80 dkg egész sertéstarja
- 1 dl olaj
- 3 dkg fűszer keverék, füstölt piros paprika, só, piri-piri, tandori maszala
Grill zöldségek hozzávalók:
- 25 dkg cukkini
- 15 dkg padlizsán
- 15 dkg édeskömény
- 7 dkg kaliforniai paprika
- 4 dkg lilahagyma
- 12 dkg sárgarépa
- olívaolaj
Zellerpüré hozzávalók:
- 30 dkg zeller
- 3 dl tejszín
- 0,1 dl olaj
- só
Jus (pecsenyelé) hozzávalók:
- 30 dkg marhacsont
- 10 dkg sárgarépa
- 7 dkg zeller
- 5 dkg vöröshagyma
Elkészítése:
A sertéstarját hosszában félbe vágjuk, 3 %-os só oldatban 12 óráig hűtve tároljuk, majd hideg vízben átmossuk. Fűszerezzük.
Fólia segítségével hengerre formázzuk, vákuumgép segítségével légmentesre lezárjuk. 65°C-on 8 órát vízfürdőben készítjük el. Kibontjuk majd forró olajon kérget sütünk, egészben a húsnak, tálaláskor karikára vágjuk.
A zöldségeket battonokra vágjuk forró olíván hirtelen megsütjük, ízesítjük.
A zellert megtisztítjuk, kockára vágva, tejszínbe puhára főzzük. Majd turmixgép segítségével pürét készítünk.
Zellerchips: A zeller megtisztítjuk, jullienre vágjuk, majd bő olajban hirtelen megsütjük. leszárítjuk, és sóval ízesítjük.
Juss: A húst, a zöldséget megpirítjuk, és mint egy húslevest megfőzzük. 3 óra után leszűrjük és a levet méz sűrűségűre lassan visszaforraljuk.
Szilvás gombóc diós grillázzsal
Hozzávalók (4 adag):
- 20 dkg burgonya
- 30 dkg liszt
- 3 dkg cukor
- 1 dkg só
- 3 db tojás
- 30 dkg szilva
- 1 dkg fahéj
Erdei gyümölcspüré hozzávalók:
- erdei gyümölcs
- cukor
Vaníliaöntet hozzávalók:
- tej
- tojás
- vaníliarúd
- cukor
Elkészítése:
A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük, liszttel, tojással tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk és felezett, fahéjas cukrozott szilvákkal gombócot formázunk, aztán sós vízben megfőzzük.
Erdei gyümölcsöket cukorral megmelegítjük, majd turmixgép segítségével pürét készítünk és sűrű szitán átszűrjük.
Vaníliaöntet: Tejben a tojássárgáját, vanília rudat vízgőz felett besűrítjük.
K a r á c s o n y i m e n ü 2.
Illatos karácsonyi szilvaleves
Hozzávalók (4 adag):
- 40 dkg szilva
- 1 dkg fahéj
- 15 dkg cukor
- 1 dkg szegfűszeg
- 1 dkg csillagánizs
- 1 db tojásfehérje
Elkészítése:
A szilvát fűszer redukcióban puhára főzzük, majd leturmixoljuk és a felvert tojás fehérje habokat ecetes sós vízben rövid ideig kis hablabdák formájában főzzük.
Pulykamell gesztenyemártással tört burgonyával és almapürével
Hozzávalók (4 adag):
Pulykamell hozzávalók:
- 80 dkg pulykamell
- 1 dl olaj
- 2 dkg só
Tört burgonya hozzávalók:
- 70 dkg burgonya
- 3 dkg só
- 3 dkg snidling
Gesztenyemártás hozzávalók:
- 20 dkg gesztenye
- 1,5 dl tejszín
- 1 dkg fahéj
- 1 dkg csillagánizs
Almapüré hozzávalók:
- 20 dkg alma
- 5 dkg cukor
- 1 dkg fahéj
- 1 dkg szegfűszeg
Elkészítése:
A pulykamellet hosszában félbe vágjuk, 3 %-os só oldatban 12 óráig hűtve tároljuk, majd hideg vízben átmossuk. Fűszerezzük.
Fólia segítségével hengerre formázzuk, vákuumgép segítségével légmentesre lezárjuk. 65°C-on 8 órát vízfürdőben készítjük el. Kibontjuk majd forró olajon kérget sütünk, egészben a húsnak, tálaláskor karikára vágjuk.
Burgonyát megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük, összetörjük és henger alakúra formázzuk.
Az almát redukcióban puhára főzzük, majd turmix gép segítségével pürét készítünk és szőrszitán átszűrjük.
Gesztenyét tejszínnel és a fűszerekkel összeforraljuk.
Mákos guba rozmaringos hársmézzel
Hozzávalók (4 adag):
- 8 db kifli
- 6 dl tej
- 15 dkg cukor
- 10 dkg hársméz
- 5dkg rozmaring
- 10 dkg mák
- 5 dkg porcukor
Elkészítése:
Kiflit karikára vágjuk, és 170 °C –os sütőben megpirítjuk és forrásban lévő cukros tejjel leöntjük. Porcukros mákkal összeforgatjuk. Formába töltjük, mézzel meglocsolva 220 °C –os sütőben megpirítjuk.
Vaníliapuding: Tejben a tojássárgáját, vanília rudat vízgőz felett besűrítjük.