Bortésztában sült gyümölcsköret
Bortészta: 2 db tojássárgáját 2-3 dl fehérborral összekeverjük, cukorral, sóval, őrölt fahéjjal ízesítjük. Folyamatos keverés mellett annyi lisztet adunk hozzá, hogy tejföl sűrűségű tésztát kapjunk, majd hozzáadjuk a kemény habbá vert tojásfehérjét.
Jól szeletelhető gyümölcsöket az ehetetlen részektől megtisztitjuk. A gyümölcsszeleteket előbb lisztbe, majd bortésztéban mártjuk, bő forró olajban aranysárgára kisütjük. A felesleges olajat leitatva tálaljuk szárnyas-, illetve vadételekhez. Porcukorral megszórva, édesen desszertnek is alkalmas.
Fehérborban párolt alma
Az almát nagyobb cikkekre vágjuk, magházát eltávolítjuk. Kevés olvaszott vajon hirtelen átforgatjuk. Mellé dobunk néhány szem egész fahéjat és szegfűszeget, esetleg citromkarikát. Meglocsoljuk kevés fehérborrral és néhány percet fedő alatt pároljuk.
Vörösborban párolt körte
A körte alsó 2/3-át meghámozzuk, magházát almavájóval eltávolítjuk. A középpontja felet 3-4 mm vastagon bevagdossuk körbe. A meghámozott részig víz és vörösbor keverékébe lógatjuk. Ízesítjük: cukor, citromkarika, fahéj, szegfűszeg. A körte minőségétől függően néhány percig pároljuk, és a levében állni hagyjuk. Tálaláskor a talpára téve enyhén megcsavarjuk.
Mandulás sült banán
Nem túl érett banánt hosszában kettévágunk, kevés forró olajon hirtelen körbepirítjuk. Tálaláskor megszórjuk szeletelt, pirított mandulával.
Zöldborssal grillezett vegyes gyümölcsköret
A gyümölcsök magházát eltávolítjuk, 5-6 cm vastagon szeleteljük, megszórjuk durvára tört száraz zöldborssal. Grill-lapon hirtelen átpirítjuk a fűszerezett gyümölcsöket.