Paella
A spanyolok nemzeti étele. Elkészíteni nem nehéz, legfontosabb technikai eleme egy nagyobb méretű öntöttvas lábos, amely befér a sütőbe.
Hozzávalók:
A fokhagyma gerezdeket lereszeljük, a póréhagymát karikára, a piros kaliforniai paprikát nagyobb kockára vágjuk. A csirkecombot kicsontozzuk, és kockára vágjuk. Nagy lángon zsiradékot hevítünk és rádobjuk a húskockákat és reszelt fokhagymát, fehéredésig sütjük. Az edény egyik felére toljuk, majd a tengergyümölcseit pirítjuk, utána a felkockázott tengeri halat, és a lazacot. Fűszerezzük kakukkfűvel, 1-2 babérlevéllel, borssal. Összekeverjük a lábosban lévő húsféléket, beledobjuk a karikára vágott póréhagymát, felkockázott piros kaliforniai paprikát, zöldborsót, zöldbabot. Jó minőségű borral is meglocsoljuk. Maréknyi sáfránnyal megszórjuk. Belekeverjük a rizst és kétszeres mennyiségű alaplével (húslevessel) felöntjük. Egy felkockázott paradicsomot is beledobhatunk és sózzuk. A tetejére helyezzük a rákokat és a kagylókat. Fóliával bevonjuk és az előmelegített sütőben 20-30 percig sütjük. Az öntöttvas edényben tálaljuk fel citrommal.
Kecskebéka
A legtisztább húsú hidegvérű állat, mert szennyezett helyen nem él meg. Ételek elkészítésére egyedül a bőréből kifejtett combok alkalmasak. Fehérjedús, finom rostú húsa rántva, sütve, párolva a legízletesebb. Természetes élőhelyükön védett állatok!
Rántott békacomb
Hagyományos módon, a besózott békacombokat lisztben, tojásban és zsemlemorzsában bebundázzuk. Forró olajban kisütjük. Egész szárú petrezselymet is sütünk ki, ezzel és citrom karikákkal és petrezselymes krumplival tálaljuk.
Békacombok provánszi módra
Hozzávalók:
Finomra vágott vöröshagymát vajon megfonnyasztjuk, hozzáadunk cikkekre vágott gombát, őrölt borsot, sok zúzott fokhagymát, héj nélküli, kockára vágott paradicsomot, babérlevelet, fehér bort, kerti füveket (kakukkfű, zsálya, rozmaring).
A békacombokat kevés fokhagymás vajon hirtelen átpirítjuk, majd berakjuk a raguba. A visszamaradt pecsenyelébe késhegynyi paradicsompürét és lisztet pirítunk, felöntjük alaplével és összeforraljuk a raguval. Petrezselymes burgonyával, rizzsel tálaljuk.