ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Eper három felvonásban

2015.06.06. 10:15 :: ZSPSZ

eper_3.jpg

 

1. fogás: Eperkrémleves mandulás habgaluskával

(gluténmentes, tejmentes)

 

eperleves2.jpg

Hozzávalók (4 főre):

50 dkg tisztított, friss, érett eper, 2 dl kókuszkrém/kókusztejszín, 6 dkg házi vaníliás porcukor (vagy darált édesítőszer: Xilit vagy Erytritol), ízlés szerint: mentelevél

Habgaluskához: 2 tojás fehérje,  2 dkg cukor,  3 dl mandulatej (ital)

Tálaláshoz:  3 dkg lapmandula, mentalevél, pár szem eper

A mentalevelet leveleire szedjük, megmossuk. Az epret kicsumázzuk, és többször váltott hideg vízben alaposan (A hideg úton készítés miatt FONTOS, hogy ne legyen rajta szennyeződés!) letisztítjuk. Az epret és a tejszínt elkészítésig hűtőben tároljuk. A mandulát serpenyőben, szárazon aranysárgára pirítjuk.

A habgaluskához fölverjük a tojásfehérjét, amikor majdnem kemény hozzáadjuk a cukrot, és keményedésig habosítjuk. A mandulatejet felforraljuk, és két kávéskanál segítségével hosszúkás galuskákat szaggatunk. mindkét oldalát szilárdulásig főzzük (1-1 perc). A galuskákat lapátkanállal kiszedjük, tálalásig hűtjük.

Elkészítjük a levest. A tisztított epret, a tejszínt, a mentalevelet és a porcukrot botmixer vagy turmixgép segítségével egyneművé turmixoljuk. Ha túl sűrűnek találjuk, pici vízzel vagy növényi tejjel hígíthatjuk. Ízlés szerint édesítjük. Előhűtött csészében habgaluskával, friss eperrel tálaljuk. Pirított mandulával meghintve, mentabóbitával díszítjük.

 

eperleves1.jpg

 

szakacssapkak.jpg

 

2. fogás: Színes borssal, mustárral pácolt csirkemell, epres-mogyorós salsa salátával

(gluténmentes, tejmentes, diabéteszesek számára ajánlott)

 

eper_1.jpg

 

Hozzávalók (4 fő részére):   4 csirkemell filé,  2 evőkanál mustár, 2 cikk fokhagyma,  só, 1 kávéskanál durvára tört színes bors, 3 evőkanál olivaolaj

Salátához:  20 dkg tisztított eper,  2 db érett avokádó,  1 db kápia paprika, 2 szál újhagyma, 1 marék pirított mogyoró és/vagy salátamag keverék,  2 evőkanál mogyoróolaj, 1 citrom leve,  durvára tört színes bors,             chili (ízlés szerint), 1 csokor mentalevél

A csirkemellet megmossuk, formázzuk. A húshoz a fűszereket 2 evőkanál olajjal összekeverjük, és alaposan bekenjük vele az előkészített húsokat. Pár órára hűtőszekrénybe érlejük.

A salátához alaposan megmossuk az epret, a zöldségeket, a citromot és a mentalevelet. Az avokádót vékony pengéjű késsel  meghámozzuk és 1,5*1,5 cm-es kockákra vágjuk. Az epret, újhagymát és a paprikát is hasonló méretűre daraboljuk. A mentalevelet leveleire szedve szórjuk rá, facsarjuk rá a citromlevét, frissen darált borssal fűszerezzük, és az olajjal együtt óvatosan összekeverjük. A pirított mogyorót vagy magkeveréket durvára vágva szórjuk rá.

Egy serpenyőbe hevítsük föl a maradék olajt, és süssük meg a bepácolt húsokat. Frissen salátával körítve tálaljuk. Durvára tört színes borssal, mogyoróval meghintjük, eperrel és mentabóbitával díszítjük.

 

eper_2.jpg

 

szakacssapkak.jpg

 

3. fogás: Epres- joghurt habos tortácska 

(gluténmentes, tejmentes, cukormentesen is elkészíthető)

 

 eper_8.JPG

Hozzávalók (családi adag):

Piskótához:  4 tojás,  4 evőkanál cukor (kristályos édesítőszer), 4 evőkanál rizsliszt,  1 kávéskanálnyi sütőpor vagy szódabikarbóna, 2 csepp ecet

Habhoz: 1 liter (laktóz mentes) epres joghurt / 6 dl natúr joghurt, 30 dkg friss eper darálva, édesítve,  2 dl laktóz mentes tejszín, 6 kanál porcukor (darált édesítőszer), 1 cs. por zselatin 

Továbbá: 40 dkg friss eper

Fánkszaggató/ pudingforma/ tálkák/ kerek tál

A piskótához szétválasztjuk a tojásfehérjét a sárgájától. A fehérjét majdnem kemény habbá verjük, majd a cukrot hozzáadva tovább habosítjuk. Végül hozzáadjuk a sárgáját, és további két percig gépi habverővel keverjük. Óvatosan tovább keverve hozzáadjuk az ecetet, és adagonként a sütőporos rizslisztet. A masszát egyenletesen elkenjük egy kibélelt sütőlapra. 160 C-os gőzös sütőben aranysárgára sütjük. Kihűtjük.

 

eper_3.JPG eper eper_4.jpg

 

A piskótát a kiválasztott forma méretére kiszúrjuk vagy kivágjuk.

Az epret megmossuk, és felszeleteljük. Pár szemet tegyünk félre a díszítéshez!

A zselatint kb. 1 dl joghurtba csomómentesre keverjük, rövid időre felforraljuk. Közben kevergessük! Oldjunk fel benne 6 dkg porcukrot. Picit hűtsük, majd keverjük hozzá a többi joghurthoz.

A tejszínt 1 kanál porcukorral kemény habbá verjük, és óvatosan adjuk hozzá a krémhez.

eper eper eper_7.JPG

 

Állítsuk össze a süteményt! Fánkszúróban alulra a piskótalap, rá rétegezve 1 sor eper, 1 réteg joghurthab. Pudingformába, vagy kerek tálkában alulra krém, rá rétegezve eper, hab, eper, hab, és alulra a piskóta karika. A formákat legalább 6 órát hűtőben dermesztjük.

Ha nincs kedvünk piskótát sütni, piskótatallérral is készíthetjük. Ez esetben 20 perc alatt összeállítható a sütemény.

Előhűtött tányérra csúsztatjuk, illetve borítjuk. Friss eperrel és menta bóbitával díszítjük.

eper_suti.jpg

 

Chef: Korsós Gabriella

 

szakacssapkak.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: leves saláta eper sütemény gluténmentes laktózmentes

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása