ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Nemzetek levesei

2011.11.03. 19:50 :: ZSPSZ

Kezdjük két híres  magyar levessel!

Jókai bableves

 Hozzávalók:

 

Az áztatott babot felteszem főzni 2-3 db babérlevéllel, fokhagymával, paprikával. Mikor félig megpuhult hozzáteszem  a kockára vágott zöldséget, felaprított zellerlevelet, sűrített paradicsomot. A sonkát is felteszem főzni külön edényben.  A debreceni kolbászt felkarikázzuk és külön edényben kisütjük. A hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, hozzáadjuk a kisütött kolbászokat, és így tesszük  a levesbe. A megfőtt sonkát kockára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. Végül tejfölben lisztet csomómentesen elkeverjük és behabarjuk a levest. Aki szereti ecettel savanyíthatja...

 

Nyírségi gombócleves

 Hozzávalók:

 

A borjúhúst 1-1 cm-es kockára vágjuk és blansírozzuk (citromos, babérleveles, egész borsos   vízzel leforrázzuk). A zöldségeket felkockázzuk és a hússal együtt feltesszük vízben főzni. A borsót és a gombát később adjuk hozzá.

Fűszerzacskóba tesszük a fél hagymát, fokhagymát,  babérlevelet, egész borsot, fűszerköményt, és belógatjuk a levesünkbe (...ne kelljen "szegény vendégnek halászgatni" a levesben a fűszereket). 

Közben 2 krumplit  héjában megfőzzük és áttörjük, majd 1/4 liszttel, 1 tojással, csipetnyi őrölt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel, darabka vajjal jól összedolgozzuk. Addig gyúrjuk, míg a kéztől elválik. Kis gombócokat formázunk és akkor adjuk a leveshez, mikor a hús és a zöldségek megpuhultak. Végül tejszínnel legírozzuk és citrommal savanyítjuk a kész levesünket.

Kezdjük két híres  magyar levessel!

Orosz borscs leves

 Hozzávalók:

 

Marhafartőt nagyobb darabokra vágjuk és külön feltesszük  főzni. Másik edénybe az azonos nagyságúra darabolt, hasábolt  gyökérzöldségeket, a céklát és a káposztát 2 gerezd fokhagymával s egy  paradicsommal puhára főzzük. Egy fej hagymát  megpucolunk, ketté vágjuk és  a vágott felületüket platnin megpirítjuk. Beletesszük a levesbe, ízt és színt ad. Tálalás előtt kivesszük...

Tejfölös habarással sűrítjük. A marhahúst is felkockázzuk és főzőlevével együtt a behabart leveshez adjuk. Tormával ízesítjük.

 

 

Francia hagymaleves

 
4-5 nagyobb  hagymát megpucolunk és felkarikázunk, olajon, vagy vajon barnára pirítjuk. Hozzáadunk 1 evőkanál paradicsompürét, 2 gerezd összetört fokhagymát, egy kicsit pirítjuk, majd 2 evőkanál liszttel összekeverjük és felengedjük kb. 1 liter vízzel. Kakukkfűvel, oregánóval, babérlevéllel fűszerezzük. Jól felfőzzük, a végén fehérborral gazdagítjuk. Sajttal pirított kenyérrel tálaljuk.

 

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása