Kezdjük két híres magyar levessel!
Jókai bableves
Hozzávalók:
![]() |
Az áztatott babot felteszem főzni 2-3 db babérlevéllel, fokhagymával, paprikával. Mikor félig megpuhult hozzáteszem a kockára vágott zöldséget, felaprított zellerlevelet, sűrített paradicsomot. A sonkát is felteszem főzni külön edényben. A debreceni kolbászt felkarikázzuk és külön edényben kisütjük. A hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk, pirospaprikával meghintjük, hozzáadjuk a kisütött kolbászokat, és így tesszük a levesbe. A megfőtt sonkát kockára vágjuk és hozzáadjuk a leveshez. Végül tejfölben lisztet csomómentesen elkeverjük és behabarjuk a levest. Aki szereti ecettel savanyíthatja...
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Nyírségi gombócleves
Hozzávalók:
![]() |
A borjúhúst 1-1 cm-es kockára vágjuk és blansírozzuk (citromos, babérleveles, egész borsos vízzel leforrázzuk). A zöldségeket felkockázzuk és a hússal együtt feltesszük vízben főzni. A borsót és a gombát később adjuk hozzá.
![]() | ![]() | ![]() |
Fűszerzacskóba tesszük a fél hagymát, fokhagymát, babérlevelet, egész borsot, fűszerköményt, és belógatjuk a levesünkbe (...ne kelljen "szegény vendégnek halászgatni" a levesben a fűszereket).
![]() |
Közben 2 krumplit héjában megfőzzük és áttörjük, majd 1/4 liszttel, 1 tojással, csipetnyi őrölt szerecsendióval, apróra vágott petrezselyemmel, darabka vajjal jól összedolgozzuk. Addig gyúrjuk, míg a kéztől elválik. Kis gombócokat formázunk és akkor adjuk a leveshez, mikor a hús és a zöldségek megpuhultak. Végül tejszínnel legírozzuk és citrommal savanyítjuk a kész levesünket.
![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
Kezdjük két híres magyar levessel!
Orosz borscs leves
Hozzávalók:
![]() |
Marhafartőt nagyobb darabokra vágjuk és külön feltesszük főzni. Másik edénybe az azonos nagyságúra darabolt, hasábolt gyökérzöldségeket, a céklát és a káposztát 2 gerezd fokhagymával s egy paradicsommal puhára főzzük. Egy fej hagymát megpucolunk, ketté vágjuk és a vágott felületüket platnin megpirítjuk. Beletesszük a levesbe, ízt és színt ad. Tálalás előtt kivesszük...
Tejfölös habarással sűrítjük. A marhahúst is felkockázzuk és főzőlevével együtt a behabart leveshez adjuk. Tormával ízesítjük.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |
Francia hagymaleves
4-5 nagyobb hagymát megpucolunk és felkarikázunk, olajon, vagy vajon barnára pirítjuk. Hozzáadunk 1 evőkanál paradicsompürét, 2 gerezd összetört fokhagymát, egy kicsit pirítjuk, majd 2 evőkanál liszttel összekeverjük és felengedjük kb. 1 liter vízzel. Kakukkfűvel, oregánóval, babérlevéllel fűszerezzük. Jól felfőzzük, a végén fehérborral gazdagítjuk. Sajttal pirított kenyérrel tálaljuk.
![]() | ![]() | ![]() |
![]() |