ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Krémlevesek

2011.10.08. 18:44 :: ZSPSZ

Krémlevesek Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

A krémlevesek közös technológiája

 

A belevaló zöldségeket pároljuk, vagy főzzük,  különböző fűszerekkel ízesítjük, pürésítjük, szűrjük. Tálalás előtt legírozzuk és montírozzuk.

Legírozás: tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, majd a forráspont alatt lévő levesbe csurgatjuk. Fontos, hogy ne forrásban lévő levesbe öntsük, mert  kicsapódik a tojássárgája!

Montírozás: a kész levesbe mogyoró nagyságú vajdarabkákat dobálunk és egy kanál domború felével elsimítjuk a leves tetején a megolvadt vajdarabkákat. Ezzel az eljárással megakadályozzuk a leves bebőrösödését.

 

Zellerkrémleves Lyoni hagymakarikákkal

 Vajon, vagy olajon finomra vágott hagymát puhára párolunk. Egy közepes nagyságú zellert és egy nagyobb krumplit összekockázunk, és a párolt hagymával összeforgatjuk. Felöntjük egy liter vízzel, vagy csontalaplével. Ízesítjük sóval, fehér borssal, őrölt köménymaggal, zúzott fokhagymával, zellerkremleves_1.jpgzeller zölddel, száraz fehérborral. Mikor a zöldségek megpuhulnak, elzárjuk a tűzhelyet alatta. Hagyjuk  hűlni, majd összeturmixoljuk. Kikeverünk  másfél  deci tejszínben egy tojássárgáját. Ezt belecsorgatjuk, folytonos keverés mellett a forráspont alá került levesbe.

Ezt a konyhatechnológiai eljárást nevezzük legírozásnak, mellyel a krémleveseket lehet besűríteni, és  ezzel kapják meg  jellegzetes selymesen krémes állagukat. Fontos, hogy ne forrásban lévő levesbe öntsük, mert  kicsapódik a tojássárgája!

Végül montírozzuk a levesünket: kis kocka vajdarabkákat helyezünk bele, és egy kanál domború felével elsimítjuk a leves tetején a megolvadt vajdarabkákat. Ezzel az eljárással megakadályozzuk a leves bebőrösödését.

Tejszínhabbal és ropogósra sütött hagymakarikákkal tálaljuk.

Lyoni hagymakarikák

A megtisztított hagymát vékony karikára vágjuk, majd gyűrűkre szedjük és liszttel meghintjük. A felesleges lisztet tésztaszűrőn lerázzuk. Mindig csak annyi hagymát szórjunk meg liszttel, amennyit éppen kisütünk bő, forró olajban. Ne hagyjuk a lisztben állni a hagymát, mert a hagyma levétől  ragacsos lesz a liszt, és nem tudjuk ropogósra kisütni. Ügyeljünk arra is, hogy ne süssük túl a hagymát, mert élvezhetetlenül keserű lesz.

Lyoni hagymakarikák Zsámbék Szakiskola szakács Lyoni hagymakarikák Zsámbék Szakiskola szakács Lyoni hagymakarikák Zsámbék Szakiskola szakács
Lyoni hagymakarikák Zsámbék Szakiskola szakács Lyoni hagymakarikák Zsámbék Szakiskola szakács Lyoni hagymakarikák Zsámbék Szakiskola szakács



Zellerkrémleves Zsámbék Szakiskola szakács

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása