Napraforgó kalács
Gajdos Lászlóné Zsuzsa szakoktatónk a Gasztroangyal című műsorban látta ennek a különlegesen szép süteménynek az elkészítését. Az iskolanapokon belül, mindenki örömére megsütötte tankonyhánkban. A sütemény alapja kelt tészta, igen időigényes, legalább 2 órás "projekt". Az eredmény viszont minden fáradtságot elfeledtet.
A recept forrása: www.gasztroangyal.hu
Tészta:
Töltelék:
Fél liter tej
Csipetnyi só
2-3 evőkanál cukor
1 cs. élesztő
2 tojás sárgája
Liszt
20 dkg olvasztott vaj
Fél dl olaj
Meglangyosítjuk a tejet, amelybe elkeverjük az élesztőt, a tojások sárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet( finomliszt), és az olvasztott vajat. A liszt mennyiséget nem tudom pontosan megadni, ugyanis annyi kell belőle, hogy egy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős, akkor hozzáadjuk az olajat és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.
Kence:
15 dkg vaj
3 evőkanál cukor
2 rúd vanília
Felolvasztjuk a vajat és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a vaníliarudak kikapart belsejét.
Amikor langyos helyen szépen megkelt a tészta, akkor újradagasztjuk és hagyjuk újból megkelni. Egy lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és hengeralakúra formázzuk. Felvágjuk 6 nagyobb és 5 kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
A 6-ból 5 cipót korong alakúra nyújtunk ( kb. nagy lapos tányér nagyságúra), 2-3mm vastagságúra. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor a nagyobbal jó kiszámítani, formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.
Ugyanígy járunk el az 5 kisebb cipóval is. A nagyobb korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenjük a kencével, természetesen az ötödiket, a tetejét már nem.
Egy éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét és hat- nyolc cikkre vágjuk, belülről kifelé úgy, hogy a szélén, körben, egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát ( ez tartja egyben a virágszirmokat).
A cikkeket óvatosan kihajtjuk, így a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot ( amelyeket szintén megkentük a cukros vajjal).
Ezt a korongot most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a szintén kihajtott szirmai. A most megmaradt üres közepére behelyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal, vagy magvakkal.
Hagyjuk kelni a tésztát, és mielőtt a sütőbe tesszük megkenjük kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon készre sütjük!
 |  |
 |  |
 |  |
 |  |
 |  |
 |  |
 |  |
 |  |
 |  |
 |
 |  |
 |  |
 |