![]() |
Bélszín Wellington módra
Hozzávalók:
![]() |
A bélszínt megtisztítjuk a hártyáktól, sózzuk, borsozzuk. Forró zsiradékon hirtelen körbepirítjuk, kérgesítjük, hogy az értékes húsnedvek ne távozzanak.
![]() | ![]() |
Gombapépet készítünk: A gombát megpucoljuk, apró kockára vágjuk, só és zsiradék nélkül tepsiben elpárologtatjuk a levét. Robotgépben pépesítjük. Hozzáadunk olajon megfonnyasztott hagymát, 1 tojást, fűszerezzük: só, bors, őrölt kömény, petrezselyemzöld, kerti füvek. Stabilizálhatjuk az állagát kevés zsemlemorzsa hozzáadásával.
![]() | ![]() |
A kihűlt bélszínt nyers tojással bekenjük. A leveles tésztát kinyújtjuk, széleit egyenesre vágjuk. Ráhelyezünk egy adag gombapépet, majd a bélszínt. Ujjnyi vastagon bevonjuk a bélszínt a gombapéppel. A bélszínre ráterítjük a leveles tésztát. A tészta levágott széleiből díszítést hajtogatunk, és bekenjük az egészet tojással. Villával megszurkáljuk és sütőben 200 fokon 15 - 20 percig sütjük. A tésztának kívülről aranybarnára kell sülnie, míg a húsnak belül rózsaszínnek kell maradnia. :)
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
![]() |
Tatárbifsztek pirítóssal
A tatárbifsztek tálalása éttermekben háromféle módon történhet:
- A húst az ízesítőivel együtt fatálcára a vendégnek kitálalják, és a vendég keveri be az egyéni ízlése szerint.
- A pincér keveri be a vendég előtt.
- A szakács keveri be, a saját ízlése szerint.
Az előzőleg bepácolt bélszínt ledaráljuk. Kis kupacot formázunk, fatálra helyezzük, közepére 1 nyers tojást helyezünk.
![]() | ![]() |
Köré helyezzük az ízesítőit: só, bors, paprika, kömény, reszelt fokhagyma, apró kockára vágott vöröshagyma, vajdarabok, kechup, mustár, szardella paszta, worchester szósz.
![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() |
![]() |
Bélszínszeletek (Tournedos) Rossini módra
Gombafejek turnérozása:
Turnérozás= zöldségek szabályos, kerek formára való alakítása, faragása, metszése.
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | ![]() |
A bélszínszeleteket tenyerünkkel kissé lelapítjuk, majd megsózzuk és borsozzuk. A zsírt a serpenyőben nyílt lángra tesszük és a szeleteket hirtelen mindkét oldalukon pirosra sütjük, ügyelve arra, hogy amint a véres lé szivárog belőlük, rögtön kivegyük a zsírból.
Pirított krutonra helyezzük. Kruton: crouton - különböző formára vágott, héjazott kenyérszelet, melyet bélszín, sült hús alá teszünk, hogy felitassa a szaftot.
![]() | ![]() |
![]() |
1-1 sült libamájat és grillezett gombafejet helyezünk a bélszínszeletekre, végül az egészet sűrű vörösboros barna mártással bevonjuk. Szalmaburgonyával tálaljuk.
![]() |
![]() |