ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

Karácsonyi menüajánlatok

2017.12.15. 10:03 :: ZSPSZ

szilvasgomboc_4.jpg

 

 K a r á c s o n y i  m e n ü  1.

 

Sütőtök krémleves pirított tökmaggal

 

Hozzávalók (4 adag):  sutotok_kremleves_1.jpg

  • 1 kg sütőtök
  • 10 dkg méz
  • 1 darab citrom
  • 1 darab narancs
  • 2 dl tejszín
  • 5 dkg tökmag
  • 3 dl zöldség alaplé

Elkészítése:

A sütőtököt félbe vágjuk, magot eltávolítjuk, és mézzel meglocsolva 180°-os sütőbe 30 percig sütjük. Botmixer segítségével tejszín hozzáadásával, krémlevest készítünk, ízesítünk só, szerecsendió, citrom és narancslével, majd tálaláskor a tetejére, pirított tökmagot szórunk.

 szakacssapkak.jpg

Lassan sült tarja édesköményes grillezett zöldségekkel

 sult_hus_1.jpg

Hozzávalók (4 adag): 

Lassan sütött tarja hozzávalók:

  • 80 dkg egész sertéstarja
  • 1 dl olaj
  • 3 dkg fűszer keverék, füstölt piros paprika, só, piri-piri, tandori maszala

Grill zöldségek hozzávalók: 

  • 25 dkg cukkinisult_hus_2.jpg
  • 15 dkg padlizsán
  • 15 dkg édeskömény
  • 7 dkg kaliforniai paprika
  • 4 dkg lilahagyma
  • 12 dkg sárgarépa
  • olívaolaj

Zellerpüré hozzávalók:   

  • 30 dkg zeller
  • 3 dl tejszín
  • 0,1 dl olaj

Jus (pecsenyelé) hozzávalók:

  • 30 dkg marhacsont
  • 10 dkg sárgarépa
  • 7 dkg zeller
  • 5 dkg vöröshagyma

Elkészítése:

A sertéstarját hosszában félbe vágjuk, 3 %-os só oldatban 12 óráig hűtve tároljuk, majd hideg vízben átmossuk. Fűszerezzük.

Fólia segítségével hengerre formázzuk, vákuumgép segítségével légmentesre lezárjuk. 65°C-on 8 órát vízfürdőben készítjük el. Kibontjuk majd forró olajon kérget sütünk, egészben a húsnak, tálaláskor karikára vágjuk.

A zöldségeket battonokra vágjuk forró olíván hirtelen megsütjük, ízesítjük.

A zellert megtisztítjuk, kockára vágva, tejszínbe puhára főzzük. Majd turmixgép  segítségével pürét készítünk.

Zellerchips: A zeller megtisztítjuk, jullienre vágjuk, majd bő olajban hirtelen megsütjük. leszárítjuk, és sóval ízesítjük.

Juss: A húst, a zöldséget megpirítjuk, és mint egy húslevest megfőzzük. 3 óra után leszűrjük és a levet méz sűrűségűre lassan visszaforraljuk.

  szakacssapkak.jpg

 

szilvasgomboc_3.jpg

Szilvás gombóc diós grillázzsal

Hozzávalók (4 adag):szilvasgomboc_1.jpg

  • 20 dkg burgonya
  • 30 dkg liszt
  • 3 dkg cukor
  • 1 dkg só
  • 3 db tojás
  • 30 dkg szilva
  • 1 dkg fahéj

Erdei gyümölcspüré hozzávalók:

  • erdei gyümölcs
  • cukor

Vaníliaöntet hozzávalók:

  • tejszilvasgomboc_2.jpg
  • tojás
  • vaníliarúd
  • cukor

Elkészítése:

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, majd összetörjük, liszttel, tojással tésztát gyúrunk belőle. Kinyújtjuk és felezett, fahéjas cukrozott szilvákkal gombócot formázunk, aztán sós vízben megfőzzük.

Erdei gyümölcsöket cukorral megmelegítjük, majd turmixgép segítségével pürét készítünk és sűrű szitán átszűrjük.

Vaníliaöntet: Tejben a tojássárgáját, vanília rudat vízgőz felett besűrítjük.

 

szakacssapkak.jpg

K a r á c s o n y i  m e n ü  2.

 

Illatos karácsonyi szilvaleves

 

Hozzávalók (4 adag): szilva_leves.jpg

  • 40 dkg szilva
  • 1 dkg fahéj
  • 15 dkg cukor
  • 1 dkg szegfűszeg
  • 1 dkg csillagánizs
  • 1 db tojásfehérje

Elkészítése:

A szilvát fűszer redukcióban puhára főzzük, majd leturmixoljuk és a felvert tojás fehérje  habokat ecetes sós vízben rövid ideig kis hablabdák formájában főzzük.

 

 szakacssapkak.jpg

 

Pulykamell gesztenyemártással tört burgonyával és almapürével

 

Hozzávalók (4 adag):

Pulykamell hozzávalók:  pulykamell_gesztenyes.jpg

  • 80 dkg pulykamell
  • 1 dl olaj
  • 2 dkg só

Tört burgonya hozzávalók: 

  • 70 dkg burgonya
  • 3 dkg só
  • 3 dkg snidling

Gesztenyemártás hozzávalók:

  • 20 dkg gesztenye
  • 1,5 dl tejszín
  • 1 dkg fahéj
  • 1 dkg csillagánizs

Almapüré hozzávalók:

  • 20 dkg alma
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg fahéj
  • 1 dkg szegfűszeg

Elkészítése:

A pulykamellet hosszában félbe vágjuk, 3 %-os só oldatban 12 óráig hűtve tároljuk, majd hideg vízben átmossuk. Fűszerezzük.

Fólia segítségével hengerre formázzuk, vákuumgép segítségével légmentesre lezárjuk. 65°C-on 8 órát vízfürdőben készítjük el. Kibontjuk majd forró olajon kérget sütünk, egészben a húsnak, tálaláskor karikára vágjuk.

Burgonyát megtisztítjuk, sós vízben megfőzzük, összetörjük és henger alakúra formázzuk.

Az almát redukcióban puhára főzzük, majd turmix gép segítségével pürét készítünk és szőrszitán átszűrjük.

Gesztenyét tejszínnel és a fűszerekkel összeforraljuk.

  szakacssapkak.jpg

 

Mákos guba rozmaringos hársmézzel

 

Hozzávalók (4 adag): makosguba.jpg

  • 8 db kifli
  • 6 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 10 dkg hársméz
  • 5dkg rozmaring
  • 10 dkg mák
  • 5 dkg porcukor

Elkészítése:

Kiflit karikára vágjuk, és 170 °C –os sütőben megpirítjuk és forrásban lévő cukros tejjel leöntjük. Porcukros mákkal összeforgatjuk. Formába töltjük, mézzel meglocsolva 220 °C –os sütőben megpirítjuk.

Vaníliapuding: Tejben a tojássárgáját, vanília rudat vízgőz felett besűrítjük.

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: szilva karácsony dió mák sütőtök pulyka mákos guba almapüré szilvás gombóc gesztenyemártás

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.