ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

Adventi édességek és italok

2015.12.09. 12:22 :: ZSPSZ

advent_5.jpg

Trüffel (alaprecept)

 

1,5 dl tejszín

20 dkg étcsokoládé

A tejszínt vízgőz fölött felmelegítjük, majd hozzáadjuk az apró darabokra tördelt csokoládét. Olvadásig hevítjük. Tetszés szerint ízesíthetjük. Hűtőben dermesztés után kb. 1,5 cm-es golyókká formázzuk. „Bundázhatjuk” durvára tört mogyoróval, pisztáciával, lapmandulával, olvasztott (ét-, tej-, fehér-) csokoládéval, kakaóporral. Tejszín helyett kókuszkrémmel készítve sokkal tartósabb. Hűtve tároljuk.

Ebből az alap receptből az alábbi módozatokat készíthetjük:

  • Mogyorós trüffel

A trüffelhez 20 dkg natúr pörkölt földimogyorót durvára vágunk. 1/3-át még a meleg masszához keverjük. Hűtés után formázzuk, és a maradék mogyoróba forgatjuk.

  • Chilis trüffel

Az alaphoz ízlés szerint chili port és finomra vágott friss chilit keverünk. A formázott trüffeleket natúr kakaóporba forgatjuk.

  • Marcipános trüffel

Az alaphoz kb. 10 dkg marcipán szükséges.

Marcipán masszából kis golyókat formázunk, majd bevonjuk a kissé lágy (félig dermedt) trüffel alappal. Kakaóporba vagy lapmandulába hempergetjük.

  • Törökmogyorós/Pisztáciás trüffel

A fagyos trüffel masszából úgy formázunk golyókat, hogy mindegyik közepére egy-egy szem pisztáciát vagy mogyorót teszünk. Olvasztott csokivalbevonva vagy durvára vágott mogyoróval/pisztáciával bundázzuk.

  • Kávés trüffel

Az alap trüffelhez melegítéskor 2 kávés kanál instant kávét adunk, végül keverünk hozzá 1 evőkanál durvára őrölt szemes kávét. Hűtés után formázzuk, majd fehér csokoládéba mártjuk. Dermedés után ét csokival áthúzva díszítjük.

advent_1.jpg

 

Csokoládés mandulagrillázs

 

20 dkg mandula

 6 dkg margarin

8 dkg cukor

30 dkg étcsokoládé

70-80 db bon-bon papír

A mandulát forrázzuk, majd hideg vízzel leöblítjük, és kipattintjuk a héjából. Pár szem mandulát félbevágva félre teszünk a díszítéshez.

A maradék mandulát durvára vágjuk. Serpenyőben szárazon aranysárgára pirítjuk. Hozzáadjuk a margarint, majd olvadás után a cukrot. Karamellizálásig hevítjük. Még forrón, egy tűzálló, mély tálba borítjuk. Amíg hűl, a bon-bon papírokat egy tálcán egymás mellé helyezzük. A kihűlt grillázst mozsárral vagy klopfoló fával apróra törjük. Vízgőz fölött megolvasztjuk a csokoládét, majd keverjük össze a grillázzsal. Még forrón a papírformákba halmozzuk. Mindegyik közepére egy-egy felezett mandulát nyomunk. Dermesztés után száraz sötét helyen tároljuk.

 

Fahéjas-mandulás hókifli

 

20 dkg liszt

10 dkg darált mandula

17,5 dkg margarin

8 dkg porcukor

csipet só

3 teáskanál fahéj

5 dkg kristálycukor

A kristálycukor kivételével gyúrjuk a tésztát egyenletes masszává. Kb. 40 részre osztva, nyújtsuk hengerre, majd formázzunk kifliket belőle. Forró sütőben 200 C-on kb. 10-12 perc alatt süssük ropogósra. A kihűlt kifliket forgassuk meg fahéjas cukorban.

 advent_4.jpg

 

Mézeskalács

 

60 dkg liszt

20 dkg méz

20 dkg porcukor

2 evőkanál puha ráma

1 teás kanál szódabikarbóna

1 kávéskanál só

2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék

2 egész tojás

Kenéshez:

2 tojássárgája

2 evőkanál tejföl

Tetejére:

2 tojás fehérje

20 dkg porcukor

A mézet felmelegítjük és feloldjuk benne a cukrot és a sót. A szitált lisztbe keverjük a szódabikarbonát és a fűszerkeveréket, majd hozzá adjuk a mézet, a langyos margarint, a tojást. Egynemű tésztává gyúrjuk. Hűtőben egy éjszakát pihentetjük.

Nyújtás előtt egy-két órával szobahőmérsékleten felmelegítjük a tésztát. Lisztezett nyújtódeszkán sodorjuk 3 mm vastagságúra. Szúrjuk ki tetszőleges formákkal. Kenjük le a tejföllel kikevert tojás sárgával.

180 C -os sütőben 8-10 perc alatt aranysárgára sütjük.

Hűtés után vízgőz fölött kikevert porcukros tojásfehérjével díszítjük.

 

advent_3.jpg

 

Csokoládés mézes puszedli

 

Mézeskalács alapanyagai +

20 dkg sűrű szilva/meggy lekvár

30 dkg étcsokoládé

A fenti mézeskalács recept alapján süssünk tetszőleges motívumokat. Azonos formák egyik felét kenjük meg a lekvárral, és illesszük össze a párjával. Vízgőz fölött olvasszuk fel az étcsokoládét, és mártsuk bele a puszedli párokat. Hűtőben zsírpapírral fedett tálcán dermesszük ki.

 

advent_7.jpg

 

Házi Baileys

 

4 dl tejszín

12 dkg kristálycukor

50 ml erős kávé

0,5 dl tej

2 kávéskanál vanília esszencia

2 dl whiskey

A cukrot karamellizáljuk óvatosan, sugárban hozzáadjuk a tejszínt. Forraljuk egy picit, majd a

tűzről levéve, keverjük bele a többi hozzávalót. Ízlés szerint még édesíthetjük.

Üvegekbe töltjük. Naponta felrázogatva legalább két hétig hűtve érleljük.

Csokoládé likőr

 

20 dkg étcsokoládé min. (60-70% kakaó tartalmú)

4 dl tejszín

8 evőkanál keserű kakaópor

25 dkg porcukor

2 dl tej

6 dl rum

A tejszínnel a kakaóport csomómentesre keverjük. Olvasszuk fel a csokoládét vízgőz felett.

Adjuk hozzá a tejszínes csokihoz a cukorral és a tejjel együtt. Pár percig forraljuk.

Kihűtve adjuk hozzá a rumot. Üvegekbe töltve hűtőben tároljuk. Fogyasztás előtt 2-3 hétig

érleljük. Ha túl sűrű, utólag még egy pici tejjel hígíthatjuk.

 

Áldott Ünnepeket Kívánok!

Korsós Gabriella

advent_6.jpg

Szólj hozzá!

Címkék: karácsony sütemény sütés mézeskalács trüffel Advent

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.