ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

Medvehagymás kifli

2015.03.25. 21:44 :: ZSPSZ

maedvehgyma.JPGwidth=

medvehagyma_3.JPG

Hozzávalók:

  • 6 tojássárgája                                                 medvehagyma_2.JPG
  • 1 egész tojás
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kg liszt
  • 4 dl tej
  • 1,5 dl tejföl
  • 15 dkg vaj/margarin
  • 20-25 szál medvehagyma
  • 10 dkg trappista sajt
  • 1 evőkanál cukor
  • 1,5 dkg só
  • kávéskanálnyi őrölt fekete bors

 

Kovászt készítünk: 1 dl tejben az élesztőt és a cukrot feloldjuk, és annyi lisztet teszünk hozzá, hogy tejföl sűrűségű masszát kapjunk. Megszórjuk száraz liszttel, tiszta konyharuhával letakarjuk és kb. 10-15 perc alatt meleg helyen a duplájára futtatjuk.

medvehagyma medvehagyma medvehagyma

 

5 dkg vajat megolvasztunk és a 6 tojássárgával valamint a  sóval  simára keverjük tejben.

A medvehagymát finomra vágjuk, mint a petrezselymet, majd a lisztre szórjuk az őrölt fehér borssal. Hozzáadjuk a megkelt kovászt (a tetején lévő liszt megrepedt...), beleöntjük a tojássárgával elkevert tejet, valamint a tejfölt. Kéztől elváló sima tésztává gyúrjuk. Konyharuhával letakarjuk,  2-szer megkelesztjük és visszaverjük (újradagasztjuk).

medvehagyma medvehagyma medvehagyma

 

medvehagyma medvehagyma medvehagyma

 

A 2. visszaverés után 5-10 percig pihentetjük, majd kilisztezett deszkán 5-6 mm vastagra nyújtjuk. A tésztát előbb középen ketté vágjuk, majd mindkét oldalon háromszög alakú cikkeket vágunk ki. 15-20 cm hosszú egyenlő szárú háromszögeket formázunk. A cikkek aljára kis hasáb vajat rakunk -  gazdagíthatjuk még sajttal, kockára vágott sonkával-, és  alulról feltekerjük. Kifli formában meghajlítva tojással megkenjük, sajtot szórunk rá és kivajazott tepsire helyezzük.

medvehagyma medvehagyma medvehagyma

 

medvehagyma_16.JPG

medvehagyma medvehagyma medvehagyma

 medvehagyma_20.JPG

medvehagyma medvehagyma medvehagyma

 

medvehagyma_24.JPG

medvehagyma medvehagyma medvehagyma

 

Sütése 2 fázisban történik, először 10 percig 130 fokon (takarék lángon) sütjük majd 160 fokon aranybarnára sütjük, kb. 15 - 20 perc alatt.

medvehagyma_28.JPG

medvehagyma_29.JPG

 Séf: Czeglédi István  szakácsoktató, mesterszakács

 

Szólj hozzá!

Címkék: sajt medvehagyma kovász liszt

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.