ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

Terítéken a bodza

2012.05.30. 21:00 :: ZSPSZ

bodza1.jpg

bodza0_1.jpg

Bodzaszörp készítése

 

Mai kertekben ritkán látni bodzabokrot, leginkább utak mellett, szántóföldek, erdők szélén található. Május elejétől virágzik, majd 2 hónapon át, míg augusztus végére érnek be fekete gyümölcsei.

A virágból készíthetünk szörpöt, ecetet, desszerteket, turmixot, pezsgőt, télire pedig szárítva megfázás ellen hatásos izzasztó teát.
Termését csak nagyon érett állapotban szedjük le, zölden mérgező! Érett terméseiből lekvárt, szörpöt készíthetünk.

Ne keverjük össze a gyalogbodzával (lágyszárú, nem bokrosodik, alacsony növésű), ami mérgező!

Népi megfigyelés szerint, ha a bodza akkor is virágzik még, mikor már érett termést hoz, hosszú télre van kilátás.

A fekete bodza (sambucus nigra) értékei:

Virágai gazdagon tartalmaznak flavonoidokat, melyek fokozzák az érfalak rugalmasságát, és antioxidáns hatásúak.
A terméséből készített lekvár/szörp enyhe hashajtó, vizelethajtó. Használják még vértisztításra, köhögéscsillapításra. A-, B-, és C-vitamint ( C-vitamin tartalma duplája a citrusfélékének), folsavat, ásványi anyagokat ( vas, kálium, kalcium, magnézium ) tartalmaz. A kozmetikai ipar is nagy mennyiségben használja fel, mint kémiai hámlasztó szert, magas AHA-sav tartalmánál fogva.

 

bodza3.jpg bodza4.jpg

bodza5.jpg

 

Akinek nincs a kertjében bodza, csak olyan helyekről gyűjtsön be virágzatot, melyek messze vannak forgalmas utaktól, permetezett mezőgazdasági területektől!  A begyűjtést véletlenül se nejlon zacskóba végezzük, hanem kosárba, vászontáskába. Ne "felejtsük" a kosárba a leszedett növényeket, hanem minél előbb  használjuk fel, mert befülledhetnek, megbarnulhatnak, bepenészesedhetnek.


bodza2.jpg bodza6.jpg

 

Minden befőzés alapja a tisztaság. Az üvegeket és zárókupakjaikat is fertőtleníteni kell. Alaposan mossuk ki forró mosószeres vízzel majd öblítsük ki azokat. Ezután csírátlanítsuk: ecetes vízzel való öblítéssel, vagy az üvegeket vízben 20 percig forraljuk. Tiszta konyharuhára, fejjel lefelé állítsuk a tiszta üvegeinket felhasználásig.

 

bodza7.jpg bodza8.jpg bodza88.jpg

 

Mézes bodzaszörp

2 liter vizet felforralunk, majd mikor langyosra hűlt elkeverünk benne 500 g mézet. Hozzáadunk kb. 15-20 fej virágot, és 2 db jól megmosott citromot felkarikázva. Befedjük és hűvös helyre - kamrába, pincébe - állítjuk. Már 1 nap után is fogyasztható, "rájárhatunk", de a 3. nap után szűrjük le és helyezzük a hűtőszekrénybe. Így hőkezelés, vagy tartósítószer nélkül 1-2 hétig fogyasztható hígítva.

 

Bodzaszörp tartósítószerrel elrakva

Cukorszirupot készítünk: 3 kg kristálycukrot 10 liter vízzel addig főzünk, míg teljesen felolvad, majd lehűtjük. 30 - 40 db bodzavirág fejet teszünk egy nagyobb edénybe, ráöntjük a cukorszirupot, 1- 2 kg citromot beledarabolunk, kb. teáskanálnyi tartósítószert teszünk bele. Hűvös helyen 3-4 napig állni hagyjuk, időnként megkeverjük. Végül leszűrjük,  üvegekbe töltjük, hűvös helyen tároljuk.

 

bodza9.jpg bodza10.jpg

bodzaszorp.jpg

bodzaszorp2.jpg

 

Szólj hozzá!

Címkék: bodza szörp

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.