ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

Napraforgó kalács

2012.02.22. 22:07 :: ZSPSZ

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Napraforgó kalács

 

Gajdos Lászlóné Zsuzsa szakoktatónk a Gasztroangyal című műsorban látta ennek a különlegesen szép süteménynek az elkészítését. Az iskolanapokon belül, mindenki örömére  megsütötte tankonyhánkban.  A sütemény  alapja kelt tészta, igen időigényes, legalább 2 órás "projekt".  Az eredmény viszont minden fáradtságot elfeledtet.

A recept forrása: www.gasztroangyal.hu

Tészta:
Töltelék:
Fél liter tej
Csipetnyi só
2-3 evőkanál cukor
1 cs. élesztő
2 tojás sárgája
Liszt
20 dkg olvasztott vaj
Fél dl olaj

Meglangyosítjuk a tejet, amelybe elkeverjük az élesztőt, a tojások sárgáját, a cukrot és a csipet sót. Apránként belekeverjük a lisztet( finomliszt), és az olvasztott vajat. A liszt mennyiséget nem tudom pontosan megadni, ugyanis annyi kell belőle, hogy egy jól dagasztható kalácstésztát kapjunk. Kicsit lágyabb legyen, mint a kenyértészta, de keményebb, mint a fánktészta. Amikor már szép sima, levegős, akkor hozzáadjuk az olajat és tovább dagasztjuk, amíg el nem tűnik az olaj.

Kence:
15 dkg vaj
3 evőkanál cukor
2 rúd vanília

Felolvasztjuk a vajat és elkeverjük benne a porcukrot, valamint a vaníliarudak kikapart belsejét.

Amikor langyos helyen szépen megkelt a tészta, akkor újradagasztjuk és hagyjuk újból megkelni. Egy lisztezett deszkára kirakva átgyúrjuk, és hengeralakúra formázzuk. Felvágjuk 6 nagyobb és 5 kisebb darabra. Minden darabot szép cipócskára formázunk.
A 6-ból 5 cipót korong alakúra nyújtunk ( kb. nagy lapos tányér nagyságúra), 2-3mm vastagságúra. Ha vannak különböző nagyságú tortaformáink, akkor a nagyobbal jó kiszámítani, formázni, mert így szabályosabb korongokat kapunk.
Ugyanígy járunk el az 5 kisebb cipóval is. A nagyobb korongokat úgy helyezzük egymásra, hogy minden réteget megkenjük a kencével, természetesen az ötödiket, a tetejét már nem.
Egy éles, hegyes késsel megkeressük a korongok közepét és hat- nyolc cikkre vágjuk, belülről kifelé úgy, hogy a szélén, körben, egyben hagyunk egy 1 cm-es karikát ( ez tartja egyben a virágszirmokat).
A cikkeket óvatosan kihajtjuk, így a virág közepére most berakhatjuk az öt kisebb egymásra helyezett korongot ( amelyeket szintén megkentük a cukros vajjal).
Ezt a korongot most úgy cikkelyezzük fel, hogy az előző szirmok közé kerüljenek ennek a szintén kihajtott szirmai. A most megmaradt üres közepére behelyezzük a hatodik nagy cipócskát, amely a virág közepe lesz. Ezt a középső részt díszíthetjük csokigolyókkal, vagy magvakkal.
Hagyjuk kelni a tésztát, és mielőtt a sütőbe tesszük megkenjük kikevert tojással, hogy szép fényes legyen. 180 fokon készre sütjük!

 

Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács
Sütemények kalács Zsámbék Szakiskola szakács

 

Szólj hozzá!

Címkék: sütemény kelt tészta napraforgó kalács

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.