ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

Halételek: ponty, fogas, tonhal

2012.01.29. 20:16 :: ZSPSZ

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Halászlé

A pontyot megtisztítjuk, ennek módját a "Halak (ponty) konyhai előkészítése, tisztítása" oldalunkon bemutatjuk. A betétnek felhasználandó halhúsokat őrölt paprikában és borsban megforgatjuk, minél jobban átvegye ízüket.

Hozzávalók:

Halászlé ponty Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

3-4 nagyobb fej hagymát fél karikára vágunk. A halaprólékot feltesszük vízben főzni, sózzuk. A forrásban lévő alapléhez beledobjuk a hagyma felét, másik felét forró zsiradékban megfonnyasztjuk, sózzuk. Bőven teszünk bele őrölt pirospaprikát, paradicsomot, vagy lecsót. Összeforraljuk, kioldjuk a paprika színét és ízét a zsiradékban. Beleöntjük az alaplébe és addig főzzük, amíg az alaplé gőze felé tartott tenyerünket összecsukva tapadást nem érzünk. A gélek kifőttek az aprólékból. Nagyobb lyukú szűrőn leszűrjük, belefőzzük az előkészített betétet: a halhúsokat és belsőségeket. A bajai halászlét gyufatésztával tálalják.

Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Rácponty

 

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Hozzávalók:

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

A füstölt szalonnából kakastaréjt készítünk: vastagabb szeleteket vágunk és keresztben bevagdossuk. Tepsiben zsírjára sütjük, kivesszük és belerakjuk a fokhagymával, borssal és pirospaprikával bedörzsölt halfiléket. Mindkét oldalukat 1-2 percig elősütjük. Lecsót készítünk.

Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács

 

Héjában főtt krumplit 4-5 mm vastagságú karikákra vágunk. Elkeverjük a lecsó felével és kiolajozott, zsemlemorzsával megszórt mély tepsibe rakjuk. Ráhelyezzük az elősütött halszeleteket, majd beborítjuk a maradék lecsóval.  Meglocsoljuk bőven tejföllel, majd a sült kakastaréjokat is ráhelyezzük a tetejére. 160 fokon 25-30 percig készre sütjük.

Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács  
Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Tőkehalfilé Mornay módra

 

A halszeletet pároló edénybe tesszük. Mellé vegyes zöldségszeleteket (zeller, fehérrépa, sárgarépa), vöröshagymát,  1 gerezd fokhagymát, citromkarikákat, egész borsot, babérlevelet rakunk. Sózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Kevés fehér bort is öntünk hozzá. Maximum 4-5 percig fedő alatt pároljuk. A leszűrt zöldséges lé lesz a Mornay mártás alapja.

Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács

 

Mornay mártást készítünk: világos rántást készítünk, felöntjük a szűrt zöldséges - halas alaplével --> velouté mártásnak, vagy bársonyos mártásnak nevezik. Önállóan nem szokták használni csak alapmártásként. Ezt tovább legírozva, azaz tejszínben elkevert  tojássárgája hozzáadásával kapjuk a  supréme mártást. Sóval, borssal. szerecsendióval fűszerezzük, és nagyon finomra reszelt sajtot keverünk a mártásba.

Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács

 

A halat tűzálló tálba rakjuk. A tál külső karimája mentén habzsákkal ún. hercegnő krumplit  nyomunk a halszelet körül.Majd a filté bevonjuk a Mornay mártással, sajttal megszórjuk és 200 fokon megpirítjuk.

Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács
Halászlé  Zsámbék Szakiskola szakács Halászlé Zsámbék Szakiskola szakács

 

Hercegnőkrumpli: 3-4 szem krumplit héjában puhára főzünk, krumplinyomon átpasszírozzuk.  Néhány (5-10) percig hagyjuk hűlni. 10 dkg vajjal,  2 tojássárgájával, sóval, szerecsendióval jól összekeverjük.

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Fogas Gundel módra

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

A fogasszeleteket bécsi panírban bő forró olajban kisütjük. Hőálló tálba forrázott paraj ágyra rakjuk. Körül spricceljük  hercegnőburgonya masszájával. Sűrű Mornay mártással bevonjuk, reszelt sajttal megszórjuk, sütőben megpirítjuk.

 

Fogas Jóasszony módra

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

A halszeletet pároló edénybe tesszük. Mellé vegyes zöldségszeleteket (zeller, fehérrépa, sárgarépa), vöröshagymát,  1 gerezd fokhagymát, citromkarikákat, egész borsot, babérlevelet rakunk. Sózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje. Kevés fehér bort is öntünk hozzá. Maximum 4-5 percig fedő alatt pároljuk. A levét leszűrjük és supréme (alaplé --> világos rántás --> legíroz tojássárgával, tejszínnel) mártást készítünk. Finomra vágott hagymán felszeletelt gombát fonnyasztunk. Sóval, borssal, petrezselyemmel ízesítjük, és összeforraljuk a mártással. Tálaláskor a halra ráöntjük a gombás mártást, körete petrezselymes krumpli, rizs.

 

Fogas Molnárné módra

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Fogas Kárpáti módra

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

A fogasfilét az ismert módon zöldséges lében rövid ideig pároljuk. Finomra vágott hagymát vajon fonnyasztunk, 1-1 cm-es kockára vágott gombát adunk hozzá. Hozzáadjuk a folyami rákok ollóját és farokhúsát. Megszórjuk apróra vagdalt kaporral. Rövid ideig együtt pirítjuk, majd őrölt fehér borssal fűszerezzük, és megszórjuk liszttel. Felöntjük a párolólével és tejszínnel, kevés fehérborral, összeforraljuk. Petrezselymes burgonyával, rizzsel körítjük.

 

Halételek ponty, fogas, tonhal Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Szólj hozzá!

Címkék: fogas ponty halételek Mornay hercegnőkrumpli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.