ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

november 2018
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30

Címkék

Halak (ponty) konyhai előkészítése, tisztítása

2012.01.26. 18:14 :: ZSPSZ

Ponty előkészítése, filézése, méregfog eltávolítása Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Pikkelyes halakat először lepikkelyezzük, végbélnyílásukat V- alakban kivágjuk.  A bőrös halakat nyúzzuk. A hasát úgy vágjuk fel, hogy a kés hegyét előre tarjuk, elkerülve az epezacskó kipukkasztását. A zsigerekből eltávolítjuk a tejet és az ikrát, egyes halakból a májat is. Eltávolítjuk a kopoltyút és a keserűfogat is.

A halak íváskor méreganyagot termelnek szervezetükben. Kis  mértékben ártalmatlan, de az ételt megkeseríti. 

Halak (ponty)  konyhai  előkészítése, tisztítása Zsámbék Szakiskola szakács Halak (ponty)  konyhai  előkészítése, tisztításaZsámbék Szakiskola szakács Halak (ponty)  konyhai  előkészítése, tisztítása Zsámbék Szakiskola szakács

 

Keserűfog és kopoltyú eltávolítása

 

 

Halak filézése

 

 

Filézéskor a halak fejét levágjuk. Először a hosszú, vékony pengéjű  filézőkést a gerinccsont mentén  húzzuk végig, majd az oldalbordákon végigcsúsztatva lefejtjük a húst.

Halfilék irdalása - szálkátlanítása

 

Egészben sült halakat 3-4 helyen bevágjuk, hogy sülés közben ne deformálódjanak. 

A halfilét bőrével lefelé deszkára helyezzük és a hátizomban elhelyezkedő Y- szálkákat 2-3 milliméterenként bevagdossuk.

Halak (ponty)  konyhai  előkészítése, tisztítása Zsámbék Szakiskola szakács Halak (ponty)  konyhai  előkészítése, tisztításaZsámbék Szakiskola szakács

 

Halak (ponty)  konyhai  előkészítése, tisztításaZsámbék Szakiskola szakács

 

Barna húsú édesvizű halak:

- ponty

- kárász, compó, márna, csíkhal,

- kecsege:  fenékjáró porcos hal, a cápa egyenes ágú  leszármazottja

A kecsege tisztítása:

A halat forró vaslapra dobjuk, pici vizet öntünk alá.  A páncélja felpuhul és késsel le tudjuk róla fejteni. Hasát felvágjuk, a zsigereket eltávolítjuk, valamint kivágjuk a gerinchúrt is.

Előadó: Czeglédi István mesterszakács, szakoktató

A nagy Hohohó horgász, aki kifogta a pontyot: Marci

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.