A saláták szerepe a táplálkozásban és a menüsorban: A saláták a főételek kiegészítői. Savasságukkal, magas rosttartalmukkal könyítik az emésztést, vitamintartalmuk erősíti a szervezet immunitását.
Dresszingek: Gazdag ízvilágukkal átformálják salátáinkat, mind vizuálisan, mind ízükben - tartalmukban.
Főbb csoportjai:
- ecet-olaj dresszingek
- tejtermék alapú dresszingek
- majonéz alapú dresszingek
- hollandi alapú dresszingek
- paradicsomos dresszingek
Saláták csoportosítása:
- nyers saláták + forrázott saláták
- főzve készülő saláták
- tartósított (természetes & mesterséges) saláták
Salátaecet: ecet, cukor, só, víz Ecetfajták: alma, bor, fűszeres, balzsam
Dresszingek:
- Ecet - olaj dresszing: salátaecet, nemes növényi olajok (oliva-, tökmag-, dió-, szezám-, szőlőmagolaj), zöldfűszerek
- Vinegrett dresszing: vinegrett (vinaigrette) vagdalékot salátaecetbe rakunk és elkeverjük nemes növényi olajjal, esetleg pici mustárral.
Vinegrett-vagdalék: Reszelt vagy finomra vágott ecetes uborka, kapribogyó, snidling vagy hagyma, petrezselyemzöld, tárkonylevél.
- Francia dresszing: Salátaecetbe finomra vágott vöröshagymát, petrezselymet, őrölt borsot, olajat, mustárt és reszelt főtt tojást keverünk.
- Paradicsomos dresszing: Ecet-olaj dresszingben paradicsompürét vagy ketchupot keverünk. Zúzott fokhagymával, és frissen vágott zöldfűszerekkel ízesítjük.
- Joghurtos rokfort dresszing: Joghurtot sóval, citromlével ízesítjük, a tetejére rokfort sajtot reszelünk.
- Majonéz alapú dresszing: A majonézt higítjuk salátaecettel, tejszínnel vagy tejfölel, színezhetjük parajjal vagy paradicsompürével, friss zöldfűszerekkel ízesítjük.
Majonéz készítése: Tojássárgájához pici mustárt és sót rakunk. Állandó keverés mellett gyufaszál vékonyságú sugárban olajat adunk hozzá, mindaddig, amíg a majonéz el nem válik az edény falától. Átlagosan 4 tojássárgája 1 liter olajat vesz fel.
Uborkasaláta
Az uborkát legyaluljuk, besózzuk, salátaecettel zúzott fokhagymával ízesítjük és állni hagyjuk saját levében. Tálaláskor meghintjük pici őrölt borssal, pirospaprikával, finomra vágott petrezselyemmel. Tálalhatjuk tejföllel is.
Paradicsomsaláta
A paradicsomot 2 - 3 mm vastagra szeleteljük, a tálalótányérra helyezzük, és a tálalás pillanatában meglocsoljuk ecet-olaj dresszinggel, megszórjuk finomra vágott hagymával és petrezselyemmel. A dresszingben nem tároljuk!
Forrázott káposztasaláta
Salátaecetet készítünk, amit ízesítünk: babérlevéllel, egész köményel, egész borssal. Felforraljuk és az 1-2 mm vastagra szeletelt káposztára öntjük leszűrve.
Forrázott vegyessaláta
Többféle zöldséget nagyobb, rusztikus darabokra vágunk. A zöldségek lehetnek: sárgarépa, zeller, cukkini, kaliforniai paprika, uborak, fejeskáposzta, karfiol... Rászűrjük a forrásban lévő salátaecetet, saját levében tároljuk.
Paprikasaláta
A paprikát kicsumázzuk, vékonyra karikázzuk, vagy besózzuk és salátaecetet öntünk rá, vagy leforrázzuk salátaecettel.
Majonézes burgonyasaláta
Burgonyát héjában puhára főzzük, hideg vízben hűtjük, 4 - 5 mm-es karikára vágjuk. Vékonyra szeletelt vegyes hagymakarikákat adunk hozzá, esetleg színes paprikadarabokat. Leöntjük salátaecettel, így is tállalható hagymás-ecetes burgonyasalátaként. Hagyjuk egy napig állni, leöntjük róla a salátaecetet és elkeverjük majonézmártással, esetleg pici tejföllel.
Főtt céklasaláta
A céklát megmossuk, de nem vágjuk meg sehol. Puhára főzzük. Darabokra vagy cikkekre szeleteljük. Köménymagos, forró salátaecetet szűrünk rá. Ízesíthetjük még reszelt tormával.
Reszelt almás tormás cékla
Almát héjastul lereszelünk, friss tormát és hámozott reszelt céklát adunk hozzá. Saját levét ízesítjük a salátaecettel megegyező módon.
Vegyes hagymasaláta
Többféle hagymát szeletelünk, vagy sózzuk, vagy forrázó salátaecettel leöntjük.
Paradicsomos babsaláta
A babot egész fej vöröshagymával, zúzott fokhagymával vízben puhára főzzük. A főzőlevét leszűrjük, fűszeres, paradicsomos dresszinggel leöntjük.
Forrázott tejfölös cikóriasaláta
Újhagymát szárával együtt feldaraboéunk, olajon megfonnyasztjuk, zúzozz fokhagymát, őrölt borost adunk hozzá. A cikóriát negyedeljük, hirtelen körbepirítjuk a hagymás alapon. Az alapot készíthetjük szalonnakockákkal is. Tejfölt öntünk rá és néhány csepp ecettel ízesítjük.