ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Saláták, öntetek (dresszingek)

2013.02.16. 22:32 :: ZSPSZ

A saláták szerepe a táplálkozásban és a menüsorban: A saláták a főételek kiegészítői. Savasságukkal, magas rosttartalmukkal könyítik az emésztést, vitamintartalmuk erősíti a szervezet immunitását.

salatamix.jpg

Dresszingek: Gazdag ízvilágukkal átformálják salátáinkat, mind vizuálisan, mind ízükben - tartalmukban.

Főbb csoportjai:salataecet.jpg

  • ecet-olaj dresszingek
  • tejtermék alapú dresszingek
  • majonéz alapú dresszingek
  • hollandi alapú dresszingek
  • paradicsomos dresszingek

Saláták csoportosítása:  

  • nyers saláták + forrázott saláták
  • főzve készülő saláták
  • tartósított (természetes & mesterséges) saláták

Salátaecet: ecet, cukor, só, víz          Ecetfajták: alma, bor, fűszeres, balzsam 

Dresszingek:

- Ecet - olaj dresszing: salátaecet, nemes növényi olajok (oliva-, tökmag-, dió-, szezám-, szőlőmagolaj), zöldfűszerek

- Vinegrett dresszing: vinegrett (vinaigrette) vagdalékot salátaecetbe rakunk és elkeverjük nemes növényi olajjal, esetleg pici mustárral.

Vinegrett-vagdalék: Reszelt vagy finomra vágott ecetes uborka, kapribogyó, snidling vagy hagyma, petrezselyemzöld, tárkonylevél.

- Francia dresszing: Salátaecetbe finomra vágott vöröshagymát, petrezselymet, őrölt borsot, olajat, mustárt és reszelt főtt tojást keverünk.

- Paradicsomos dresszing: Ecet-olaj dresszingben paradicsompürét vagy ketchupot keverünk. Zúzott fokhagymával, és frissen vágott zöldfűszerekkel ízesítjük.

- Joghurtos rokfort dresszing: Joghurtot sóval, citromlével ízesítjük, a tetejére rokfort sajtot reszelünk.

- Majonéz alapú dresszing: A majonézt higítjuk salátaecettel, tejszínnel vagy tejfölel, színezhetjük parajjal vagy paradicsompürével, friss zöldfűszerekkel ízesítjük.

Majonéz készítése: Tojássárgájához pici mustárt és sót rakunk. Állandó keverés mellett gyufaszál vékonyságú sugárban olajat adunk hozzá, mindaddig, amíg a majonéz el nem válik az edény falától. Átlagosan 4 tojássárgája 1 liter olajat vesz fel.

Uborkasaláta

  uborka.jpg

Az uborkát legyaluljuk, besózzuk, salátaecettel zúzott fokhagymával ízesítjük  és állni hagyjuk saját levében. Tálaláskor meghintjük pici őrölt borssal, pirospaprikával, finomra vágott petrezselyemmel. Tálalhatjuk tejföllel is.

 

 

 

 

 

 

uborka_salata.jpg

 

 

Paradicsomsaláta

A paradicsomot 2 - 3 mm vastagra szeleteljük, a tálalótányérra helyezzük, és a tálalás pillanatában meglocsoljuk ecet-olaj dresszinggel, megszórjuk finomra vágott hagymával és petrezselyemmel. A dresszingben nem tároljuk!

paradicsom_salata.jpg

 

 

Forrázott káposztasaláta

kaposzta.jpg

Salátaecetet készítünk, amit ízesítünk: babérlevéllel, egész köményel, egész borssal. Felforraljuk és az 1-2 mm vastagra szeletelt káposztára öntjük leszűrve.

 

 

 

 

 

 

 

kaposzta_salata.jpg

 

 

Forrázott vegyessaláta

vegyeszoldsegek.jpg

Többféle zöldséget nagyobb, rusztikus darabokra vágunk. A zöldségek lehetnek: sárgarépa, zeller, cukkini, kaliforniai paprika, uborak, fejeskáposzta, karfiol... Rászűrjük a forrásban lévő salátaecetet, saját levében tároljuk.

 

 

 

 

 

 vegyes_salata.jpg

 

 

Paprikasaláta

paprika.jpg

A paprikát kicsumázzuk, vékonyra karikázzuk, vagy besózzuk és salátaecetet öntünk rá, vagy leforrázzuk salátaecettel.

 

 

 

 

 

 

 

paprika_salata_1.jpg

  

Majonézes burgonyasaláta

 

Burgonyát héjában puhára főzzük, hideg vízben hűtjük, 4 - 5 mm-es karikára vágjuk. Vékonyra szeletelt vegyes hagymakarikákat adunk hozzá, esetleg színes paprikadarabokat. Leöntjük  salátaecettel, így is tállalható hagymás-ecetes burgonyasalátaként.  Hagyjuk egy napig állni, leöntjük róla a salátaecetet és elkeverjük majonézmártással, esetleg pici tejföllel.

 

Főtt céklasaláta

cekla.jpg

A céklát megmossuk, de nem vágjuk meg sehol. Puhára főzzük. Darabokra vagy cikkekre szeleteljük. Köménymagos, forró salátaecetet szűrünk rá. Ízesíthetjük még reszelt tormával.

 

 

 

 

 

 

Reszelt almás tormás cékla

 almastormas.jpg

Almát héjastul lereszelünk, friss tormát és hámozott reszelt céklát adunk hozzá. Saját levét ízesítjük a salátaecettel megegyező módon.

 

 

 

 

 

 

 

cekla_salata.jpg

 

Vegyes hagymasaláta

hagyma.jpg

Többféle hagymát szeletelünk, vagy sózzuk, vagy forrázó salátaecettel leöntjük.

 

 

 

 

 

 

 

Paradicsomos babsaláta

 

A babot egész fej vöröshagymával, zúzott fokhagymával vízben puhára főzzük. A főzőlevét leszűrjük, fűszeres, paradicsomos dresszinggel leöntjük.

 

Forrázott tejfölös cikóriasaláta

cikoria.jpg

Újhagymát szárával együtt feldaraboéunk, olajon megfonnyasztjuk, zúzozz fokhagymát, őrölt borost adunk hozzá. A cikóriát negyedeljük, hirtelen körbepirítjuk a hagymás alapon. Az alapot készíthetjük szalonnakockákkal is. Tejfölt öntünk rá és néhány csepp ecettel ízesítjük.

 

 

 

 

 

cikoria_salata.jpg

További saláták: Saláták 2.: Cézár saláta, Vegyes leveles saláták vinegrett (finom füves) öntettel,
Fejessaláta francia dresszinggelJégsaláta joghurtos - rokfortos dresszinggel,

Szólj hozzá!

Címkék: burgonya hagyma paradicsom joghurt majonéz bab cékla cikória saláták fejes saláta rokfort dresszing vinegrett dresszingek salátaöntetek

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása