ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Címkék

Tavaszi zöldek erdőből, mezőről

2012.03.31. 17:38 :: ZSPSZ

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Az első melengető márciusi napfényben sétálgatva egyre több zölddel találkozhatunk. Lassan bezöldülnek a mezők, erdők, útak széle. Az első korai növények között sok értékes "gyomnövény" kínál a tavaszi fáradtságunkra vitaminokat, értékes tápanyagokat.

"A gyógyszereket a Földből adja az Úr és az okos ember nem veti meg őket"

(Sirák fiának könyve, 38.4)

Biológiai szempontból azok az ételek jelentenek teljes értékű táplálékot szervezetünknek, melyeket az adott földrajzi hely biztosít. Génjeink azokra vannak "beállítódva", szervezetünk azokat tudja feldolgozni. Az Alpokban élő svájci parasztok bár sok tejet isznak, mégis hosszú életűek, és hosszú életűek a japánok is, akik sok tengeri moszatfélét esznek. De a két népcsoport nem veheti át a másik táplálkozási szokásait: az egyik nem kapná meg azt a többlet energiát, ami a magas és hideg hegyekben való léthez kell, a másik nyilvánvalóan hamar elhízna, és emésztési problémáktól szenvedne.

Ismerkedjünk meg néhány ehető zöld növénnyel, s inkább ezeket fogyasszuk, mint a primőr salátákat!

Fontos tudnivalók a gyűjtéshez:

  1. Olyan helyekről gyűjtsünk vad és gyógynövényeket, melyek messze vannak forgalmas utaktól, permetezett mezőgazdasági területektől!
  2. Csak ott gyűjtsünk, ahol az adott növény nagy egyedszámban van jelen! Ne szedjük le, és ne ássuk ki az összes növényt! Hagyjunk hajtásokat, virágokat, gyökereket a következő évek terméséhez is!
  3. A védett növényeket pedig csak nézni és fényképezni szabad!
  4. Magyarországon tilos természetvédelmi területeken a nem védett növényeket leszedni, valamint a tájvédelmi körzetekben és a nemzeti parkokban csak engedéllyel lehet gyógynövényeket gyűjteni.

Minden vadon szedett növényt alaposan meg kell mosni! Ajánlatos  5 percre sós vízben is áztatni, hogy a  levelek között esetleg megbújó férgek is eltávolításra kerüljenek.

Medvehagyma

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Bükkösökben a legjellemzőbb. Március közepétől bújnak ki levelei, április - májusban virágzik. Leszedni a leveleket még virágzás előtt kell.

Jellegzetesen fokhagyma illatú és ízű, de nem lesz rossz leheletünk fogyasztása után. Fokhagyma illatával jól meg is tudjuk különböztetni a gyöngyvirág leveleitől, bár az utóbbi később bújuk ki, akkora a medvehagyma már virágzik, s nem szedhető.

Kiváló vértisztító, vérnyomáscsökkentő és érelmeszesedés-gátló Jót tesz a koleszterinszintnek és az emésztőrendszernek is. Vastartalma magas. Baktérium-, és gombaölő hatású.

!! Összetéveszthető mérgezőnövénye: a >>> gyöngyvirág

Az iskola fűszerkertjében is található medvehagyma! 

 

Medvehagyma krémleves burgonyagombóccal

 

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács
Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

A medvehagymát megmossuk, 5 percre sós vízben áztatjuk, majd apróra felszeleteljük. Kevés póréhagymát is aprítunk hozzá.

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

A hagymákat vajon megfonnyasztjuk, és erős lángon pár percig kevergetve dinszteljük.

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Liszttel meghintjük, kevés tejjel felengedjük, csomómentesre keverjük.

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Alaplét/húslevest öntünk hozzá, és összeforraljuk.

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Sóval, fehér borssal ízesítjük. Hagyjuk hűlni, majd összeturmixoljuk.

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Vékonyon felszeletelünk egy csokornyi medvehagymát, vajon megdinszteljük, és hozzáadjuk a krémleveshez.

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Közben 2 krumplit héjában megfőzzük és áttörjük, majd 1/4 liszttel, 1 tojással, csipetnyi őrölt szerecsendióval, darabka vajjal jól összedolgozzuk.

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Addig gyúrjuk, míg a kéztől elválik. Kis gombócokat formázunk és forró vízben kifőzzük.

 

Medvehagyma Zsámbék Szakközépiskola Szakács

 

Saláta: Öntetet készítünk: joghurt + citrom (ecet) + só + hidegen sajtolt olaj + méz. A kész öntettel leöntjük az alaposan megmosott és durvára vágott medvehagymaleveleket.

Szendvicskrém: Túróban keverjük el az apróra vágott medvehagymát. Ízesíthetjük borsikafűvel, mustárral, vagy gazdagíthatjuk olívabogyóval.

Biotippek ehető gyógynövények medvehagyma gyermekláncfűTésztaszósz: Olívaolajon, vagy vajon megpirítunk 1 evőkanál lisztet, rádobunk kb. 3-4 marok feldarabolt medvehagymalevelet, felöntjük 2 dl főzőtejszínnel, s alacsony lángon, folyamatosan kevergetve sűrűsödésig főzzük.  Ízesíteni egy csipet só mellett, borsikafűvel (bors helyett), szerecsendióval, kakukkfűvel lehet.
A kész szószt ráöntjük a kifőzött (al dente) tésztára, s sajttal megszórjuk.

 

 

Biotippek ehető gyógynövények pásztortáska Pásztortáska: Minden kertben megtalálható, gyerekek szívesen készítenek belőle a táskás terméseket félig lehúzva "csörgőt".
Kiemelkedő hatóanyagai: flavonoidok, hisztamin, C-vitamin, kálium. Jótékony hatásai: vizelethajtó, belső szervek(méh, gyomor, bél) vérzéseit csillapítja. Leveleit felhasználhatjuk salátákba, levesekbe, főzelékekbe.

Pásztortáska-főzelék: Olívaolajon, vagy vajon megpirítunk 1 fej vöröshagymát, rádobunk 2-3 marok apróra vágott pásztortáskalevelet, 1 -2 evőkanál lisztet, majd felöntjük 2 dl zöldséglével (szárított, bio zöldségkeverékből készítjük) folyamatosan kevergetve, sűrűsödésig főzzük. Tehetünk bele 2-3 evőkanál tejfölt is. Fűszerezhetjük borsikafűvel, majorannával, szerencsendióval. Főtt krumplival, csicsókával, zsemlegombóccal tálaljuk.

Biotippek ehető gyógynövények pongyola pitypang gyermekláncfűPongyola pitypang (gyermekláncfű): Tipikusan gyom- növényként tartják számon, pedig vannak országok, ahol a leveleit ilyenkor a primőr saláták mellett árusítják. Salátákba zsenge leveleit kell leszedni, még mielőtt a bimbók megjelennének. Később is fogyaszthatóak, bár keserűbbek lesznek a levelek. A keserű anyagok viszont segítik az epehólyag és a máj működését.
Levelit leforrázva, mint tea : székletlazításra, méregtelenítésre, ekcémára (külsőleg) is használható.
Jelentős C-, A-, B-vitamin tartalmával járul hozzá a tél végére kiüresedett raktáraink feltöltéséhez.
Leveliben inosit található nagy mennyiségben, amely szabályozza a sejtmembránok működését, szerepet játszik a zsírok lebontásában, a vér koleszterin szintjének csökkentésében.
A leveleket ehetjük salátaként magukban, vagy más, kevésbé markánsabb ízű növényekkel együtt.

Tea: Tegyünk egy marék levelet 1l vízbe, forraljuk fel, majd hagyjuk 10-15 percig állni a főzetet. Szűrjük le, tetszés szerint mézzel édesíthetjük. A leszűrt, még meleg leveleket tehetjük a májunk fölé, testünkre pakolásként. Ezzel is segítjük a májat méregtelenítő munkájában.

Biotippek ehető gyógynövények pitypangsalátaSalátaalap: Hidegen sajtolt olívaolajból (3 egység), almaecetből (1 egység), vagy citromléből kevés só és méz hozzáadásával készítjük. Ízlés szerint lehet még mustárt, borsikafüvet is belekeverni.

Krumplisaláta pitypanglevéllel: Krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és puhára főzzük enyhén sós vízben. Mikor kihűlt összekeverjük a megmosott zsenge levelekkel, felszeletelt lilahagymával, vagy metélőhagymával. Leöntjük a salátaalappal. Krumpli helyett nyers csicsókával is elkészíthetjük a salátát. Gazdagíthatjuk sajtdarabkákkal, felkockázott almával is.

Pitypangleveles szendvics: Salátaalapot készítünk, és a zsenge leveleket ebben megforgatjuk, majd fokhagymás pirítósokra halmozzuk. Rakhatunk rá még főtt tojáskarikákat, vékonyra szelt sajtot, apróra vágott snidlinget.

Biotippek ehető gyógynövények tyukhurTyúkhúr: A neve is utal rá, hogy a tyúkok kedvenc tavaszi csemegéje.
Hatóanyag tartalma: A-, B-, C-vitamin, kalcium, kálium, ásványi sók, illóolajok.
Jótékony hatásai: vizelethajtó, vese- és epeműködést serkentő, kőoldó.
Csak keveset fogyasszunk belőle magas szaponin tartalma miatt.

!! Összetéveszthető mérgezőnövénye: a >>> mezei tikszem , virágai piros v. kék színűek (a tyúkhúré fehér), levelei hátoldalán fekete pontok vannak.

Semleges ízű, ezért keverhetjük erősebb ízvilágú vagy keserűbb növényekkel (pl. pitypang) együtt salátákban.

Biotippek ehető gyógynövények turbolyaTurbolya: Elfeledett fűszere a mai konyhánknak. Vadon sok helyen találkozhatunk vele már március legelején. Az árnyékos, nedves helyeket kedveli. Kertünkbe magról könnyen termeszthetjük, akár havonta is szórhatunk el magokat. Virágzás előtt, a zsenge leveleit fogyasztjuk.
Enyhe ánizsos aromáját frissen szedve salátákban, szendvicskrémekben: joghurtban, túróban elkeverve élvezhetjük. Főzés során sokat veszít zamatából, ezért levesekbe, mártásokba, főzelékekbe csak az utolsó 10 percbe tegyük.

Jó nyálkaoldó, emésztéstelősegítő, vesetisztító és vizelethajtó. Tavaszi kúrák jó kiegészítője. Levelei sok A-, és C-, vitamint, vasat és magnéziumot tartalmaznak. A népi gyógyászatban arcráncok kezelésére (!) is számon tartott.

Biotippek ehető gyógynövények turbolya!! Összetéveszthető mérgezőnövénye:
a >>> bürök, amely 2 m magasra is megnő, erősebb foltos szárú, a levelei is sötétebb színűek és durvábbak. A turbolya levelei viszont lágyabbak, finomabbak, s ha összedörzsöljük kezünkben enyhe ánizsos illatot érzünk. A bürök illata ezzel ellentétben büdös, szaga az egér vizeletére hasonlít. Mindenesetre aki még nem ismeri a turbolyát, ne gyűjtse a vadonból ! A bürök rendkívül mérgező növény !

Turbolyaleves: Zöldséglét készítünk: fél liter vízbe beleszórunk szárított biozöldségkeveréket, és felforraljuk. Másik edényben vajon megfuttatunk 2 evőkanál lisztet, rádobunk kb. 1 marok összevágott turbolyalevelet. Állandó keverés mellett felöntjük előbb 1 dl tejszínnel vagy tejföllel majd a zöldséglével. Összeforraljuk, sózzuk, pirított zsemlekockával tálaljuk.

Turbolyamártás: Hasonlóan készül, mint a leves, csak kevesebb zöldséglével, vagy anélkül. Ízesíthetjük citromlével, borsikafűvel. Tésztához, sült/főtt csirkéhez, főtt krumplihoz, hajdinához adhatjuk.

Turbolyasaláta: Főtt tojást felkockázzuk, hozzáadunk főtt krumplit (vagy csicsókát),összevágott turbolyát, metélőhagymát és leöntjük olajos-ecetes öntettel. Gazdagíthatjuk összevágott medvehagymalevelekkel és pitypanglevelekkel is.

Bármelyik zöld növénnyel fűszerezhetjük a különféle gombócokat (hús, zsemle, máj...), keverhetjük azokat vagdaltakba, fasírtba, vagy krumplis, zöldséges pogácsákba, gabonakásákba, lepényekbe.
Díszíthetünk velük szendvicseket, vagy keverjük bele szendvicskrémekbe, vajba, túróba, joghurtba.

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása