ZSPSZ Tankonyha


HTML

ZSPSZ Tankonyha

Jelen blog célja, hogy bemutassa a Zsámbéki Premontrei Szakiskola és Szakközépiskola tankonyháját. Az itt folyó színvonalas szakácsképzés megismerése mellett, gasztronómiai tudásunkat is bővíthetjük.

Képgaléria

Videóink

Pincér ismeretek

Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Címkék

Farsangi szalagos fánk és csöröge fánk

2012.02.21. 18:46 :: ZSPSZ

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Farsangi szalagos fánk (Pampuska)

 

Hozzávalók:

  • 1kg liszt
  • 10 dkg cukor
  • 1 dkg só
  • 8 db tojássárgája
  • 3 dkg vaj
  • 5 dkg élesztő
  • 5 dl tej
  • 6 cl rum
  • 1 db citrom héja
  • 5 dkg vaníliacukor
  • 1.5 l étolaj
  • kakaópor, baracklekvár, kókuszreszelék... a díszítéshez

A fánksütés az iskolanapok keretében zajlott. A 2 nap alatt 40 kg lisztből több mint 600 fánkot sütöttek leendő  szakácsaink szakoktatóinkkal.  A képeken ezért a fenti adagnak a 20-szorosa látható.

Először kovászt készítünk. Kevés lisztet összekeverjük az élesztővel, cukorral és a meleg tejjel. Meghintjük liszttel a tetejét,  konyharuhával is letakarjuk, védjük a kihűléstől. Akkor lesz jó a kovászunk, ha a rászórt liszt megrepedezik.

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  

 

A vajat felolvasztjuk. A cukrot és sót feloldjuk a meleg tejben, összekeverjük a vajjal a tojássárgákkal, a rummal és belereszeljük a citrom héját.

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  

 

A liszthez hozzákeverjük a kovászt, majd a "sárga lét".

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács

Dagaszt - pihentet, dagaszt - pihentet, dagaszt - pihentet = 3x

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  

 

2 cm vastagságúra nyújtjuk, és kör formákat szaggatunk.

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács

 

Forró olajba úgy helyezzük a fánkokat, hogy egy kicsit szétnyújtjuk, alulra lyukat nyomunk a tésztába és  lyukkal lefelé. Az első oldalt letakarva sütjük.

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács

 

Csokimáz: Kakaóport, lisztet, kristálycukrot, vaníliáscukrot és csipet sót előbb szárazon, majd vízzel csomómentesre összekeverünk. Pici vajat hozzáadva mártás sűrűségűre forraljuk. A végén adhatunk hozzá egy kis rumot is.

Tojásfehérje máz (Wind massza): tojásfehérjét tejszínnel porcukorral és citromlével gőz felett addig keverjük, míg besűrűsödik.

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács
Tankonyha Zsámbék Szakközépiskola Szakács
Tankonyha Zsámbék Szakközépiskola Szakács

Csöröge fánk (Herőce)

 

Hozzávalók:

  • 35 dkg liszt
  • 5 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 1 cs vaníliáscukor
  • csipet só

A hozzávalókat összekeverjük, levelestészta keménységűre. 3 gombócot formálunk a tésztából és hagyjuk fél órát pihenni konyharuhával letakarva, hogy  nyújtható legyen.  Akkor jó  a tészta, ha már nem úgy nyúlik, mint a rágó :)

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács

 

Milliméteres vékonyságúra nyújtjuk a tésztát. Rombusz formákra vágjuk derelyevágóval, és mindegyik közepén egy hosszanti bemetszést ejtünk. A rombuszok egyik sarkát áthúzzuk a bemetszésen.

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  

 

Forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva aranybarnára sütjük a fánkokat. Ügyeljünk arra, hogy ne süssük túl, mert kiszáradnak!

Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács  
Farsangi szalagos fánk csöröge fánk Zsámbék Szakiskola szakács

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: farsang fánk tojásfehérje kovász élesztő csokimáz

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása